Damrak blijft overeind na val van Nasdaq

De val van de Amerikaanse hightechbeurs Nasdaq, gisteren, bepaalde vanochtend ook de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. Het verlies op het Damrak bleef echter binnen de perken.

De druk op de technologie- en telecomaandelen in Amsterdam liep hoog op na het fors lagere slot van de Nasdaq. De Amerikaanse schermenbeurs verloor 5,6 procent en dat had vanochtend overal in Europa een drukkend effect op hightechfondsen.

De AEX-index dook direct na opening stevig in de min, maar de Amsterdamse beursgraadmeter wist zich in de loop van de ochtend enigszins te herstellen. De AEX stond rond het middaguur op een bescheiden verlies van bijna 1 procent op een totaal van 651 punten. Amsterdam bleef daarmee iets achter bij de overige toonaangevende beurzen in Europa.

Vooral automatiseerder Getronics had het vanmorgen zwaar te verduren. Het bedrijf voerde het peloton verliezers aan na de bekendmaking van de verkoop van het Amerikaanse bedrijfsonderdeel Alliance Managed Services (AMS). De verkoop van AMS maakt deel uit van een desinvesteringsplan van Getronics, dat een belang van 10 procent behoudt. Beleggers reageerden slecht op het nieuws. Hun verkopen zetten het aandeel Getronics met een verlies van bijna 7 procent op een koers van 58,95 euro.

Ook kabelmaatschappij UPC en chipfabrikant ASM Lithography kregen rake klappen te verwerken. Het aandeel UPC kalfde meer dan 4 procent af op een koers van 36,20 euro. ASML stond aanvankelijk op een verlies van zo'n 6 procent, maar krabbelde in de loop van de handelsdag iets op. Het aandeel noteerde rond de middag een verlies van 3,4 procent op een koers van 36,50 euro.

Beurszwaargewichten KPN en Philips kwamen er evenmin zonder kleurscheuren vanaf. Het aandeel van het elektronicaconcern verloor bijna 4 procent op 44,01 euro. Telecomgigant KPN deed het iets minder slecht met een verlies van ruim 2 procent op een koers van 103,35 euro. De uitgevers lieten een verdeeld beeld zien. VNU en Wolters Kluwer verloren beide meer dan 2 procent, terwijl Reed Elsevier een kleine winst mocht bijboeken.

Opvallend was vanmorgen het herstel van het geplaagde Baan. Het aandeel van de softwareproducent, al wekenlang de verschoppeling op de beurs, wist zich aan het negatieve sentiment te onttrekken. Baan was met een winst van 8,58 procent zelfs de grootste stijger op het Damrak en liet rond de middag een koers van 2,53 euro aantekenen.

Beleggers zochten vanmorgen hun toevlucht tot de vertegenwoordigers van de oude economie. Zo dikte het aandeel Ahold ruim 2 procent aan op een koers van 27,34 euro. Het detailhandelsconcern kreeg een koopadvies mee van een groot Amerikaans effectenhuis. Ook Koninklijke Olie mocht een kleine winst bijboeken. Het aandeel dikte ruim 1 procent aan op 65,56 euro.