Betaald parkeren met gsm

In het centrum van Amsterdam kunnen automobilisten vanaf dit najaar parkeergeld betalen met een mobiele telefoon. Het gaat om een proef van zes maanden voor een beperkte groep Libertel-abonnees die zich telefonisch kunnen aanmelden bij een computer. Deze slaat daarna de locatie op, en ook de naam van de automobilist, de sim-code van zijn telefoon, het kenteken en de gewenste betaalwijze.

Na afmelding wordt het verschuldigde bedrag via een telefoonrekening of creditcard afgerekend. Parkeerwachters staan met een handcomputertje in verbinding met de centrale computer en kunnen daarop zien of wordt betaald. Met dit systeem betaalt een automobilist volgens de gemeente nooit te veel of te weinig en loopt hij geen risico op een wielklem als hij te laat bij zijn auto terugkomt.

Bij deze proef werkt de gemeentelijke dienst stadstoezicht samen met parkeerautomatenleverancier TMC, Libertel en de Finse PTT Sonera. Volgens de gemeente kan met het systeem in de toekomst ook via internet worden betaald.

Als de proef slaagt, wordt deze uitgebreid naar de hele stad en kunnen ook gsm-bezitters met abonnementen bij andere maatschappijen er gebruik van maken, aldus een woordvoerder. Het systeem werkt onafhankelijk van parkeerautomaten. Het is niet de bedoeling dat deze helemaal uit het straatbeeld verdwijnen.

Wel is het een nieuw middel in de strijd tegen krakers van parkeerautomaten.