ABN Amro geeft schade toe

ABN Amro heeft gisteren tegenover de aandeelhouders toegegeven dat de reputatie van de bank schade heeft geleden naar aanleiding van de beursgang van World Online. ,,Het vertrouwen heeft door de commotie een deuk opgelopen'', aldus bestuursvoorzitter J. Kalff. ,,U kunt er van op aan dat wij dit soort ervaringen niemand meer aandoen''.

Volgens de topman zit ABN Amro met de koersdaling van het Internetbedrijf ,,net zo in de maag als de aandeelhouder''. De aandelen van World Online zijn sinds de beursgang in maart met tweederde in waarde gedaald.

De uitspraken van Kalff, die gisteren vertrok als bestuursvoorzitter bij ABN Amro, staan in schril contrast met de boodschap die de bank twee weken eerder verzond. Toen verklaarde hij dat de bank bij het debacle rond World Online geen enkele fout had gemaakt. ,,We zouden het een volgende keer precies zo doen'', stelde hij destijds. Probleem voor ABN Amro is dat het erkennen van schuld grote gevolgen kan hebben, gezien het grote aantal schadeclaims dat de bank bedreigt als gevolg van mogelijke onjuistheden in het prospectus.

Kalff had al eerder, onder meer in een interview, aangegeven dat het debacle rond World Online deels een verantwoordelijkheid van ABN Amro was geweest. ,,Het is een betreurenswaardig misverstand dat onze eerste reactie - na de stabilisatieperiode van een maand - in brede kring is opgevat als een aanval op de particuliere aandeelhouder'', hield hij de aandeelhouders gisteren voor. ,,Wij voelen ons verbonden met onze klanten en hun wel en wee''. Volgens Kalff heeft de combinatie van scherp dalende fondsen (ten tijde van de beursgang) en een te hoog verwachtingspatroon geleid tot ,,deze teleurstelling''. Kalff zei verder dat ABN Amro mee wil werken aan nieuwe beursregels om incidenten zoals met World Online niet meer te laten plaatsvinden. Hij ziet in de vorming van de nieuwe Europese beurs Euronext een goede gelegenheid de toelatingseisen voor fondsen tegen het licht te houden, omdat de regels van de partners (Amsterdam, Brussel en Parijs) toch geharmoniseerd moeten worden.

DOSSIER WORLD ONLINEwww.nrc.nl