Aanhang furieus na eliminatie Barça

De aanhang van Barcelona heeft gisteren na de uitschakeling in de Champions League tegen Valencia het vertrek van trainer Van Gaal en voorzitter Nuñez geëist. De clubleiding heeft via vice-voorzitter Gaspart laten weten achter de trainer te zullen blijven staan. Van Gaal denkt zelf ook niet aan opstappen.

Valencia bereikte ten koste van Barcelona voor het eerst in de clubgeschiedenis de finale van de Champions League. Op 24 mei treffen de Valencianen Real Madrid in Parijs. In Nou Camp kwam Barcelona gisteren tekort om de met 4-1 verloren eerste wedstrijd goed te maken, maar won uiteindelijk wel: 2-1.

Van Gaal maakte na afloop direct duidelijk dat hij er niet aan denkt om op te stappen en vice-voorzitter Gaspart liet weten dat de club achter de trainer blijft staan. ,,Ik heb dit hier zeker al drie keer eerder meegemaakt. Zo slecht zijn de resultaten met het bereiken van twee halve finales niet en we doen ook nog steeds mee om de Spaanse titel. Maar de fans verwachten dat wij altijd alles winnen'', zei Van Gaal na afloop.

Het elftal van Louis van Gaal dreigt echter dit seizoen alle prijzen mis te lopen. Ruim twee weken geleden moest de club het nationale bekertoernooi al vroegtijdig verlaten na een mislukt protest voor de wedstrijd tegen Atlético Madrid. Afgelopen zaterdag verspeelde Barcelona dure punten in de strijd om het kampioenschap door thuis met 2-0 van Rayo Vallecano te verliezen. Met nog twee speelrondes heeft Barcelona drie punten achterstand op Deportivo La Coruña.

Mocht Barcelona naast de landstitel grijpen dan is het niet direct geplaatst voor de Champions League en zal het in de zomer kwalificatiewedstrijden moeten spelen. Normaal gesproken zijn de nummers één en twee in Spanje direct geplaatst, maar dat geldt niet als de winnaar van Champions League ook Spaans is. Real Madrid of Valencia zal naast de landskampioen direct tot het prestigieuze toernooi worden toegelaten.

Barcelona kon gisteren in een met 80.000 toeschouwers gevuld stadion geen moment de indruk wekken dat het nog daadwerkelijk geloofde in een mirakel. De Catalanen gingen zonder veel overtuiging op zoek naar de openingstreffer, maar kwamen in de eerste helft niet verder dan een paar kansjes via Kluivert en Rivaldo.

Na de rust kreeg Valencia beter vat op het spel van de Catalanen, maar verzuimde het om een paar open kansen af te werken. In de 69ste minuut viel het doek voor Barcelona toen Mendieta na een voorzet van Claudio Lopez de bal knap achter Hesp schoot. Het publiek reageerde direct door massaal met witte zakdoekjes te zwaaien en het vertrek van Van Gaal en voorzitter Nuñez te eisen. Dat Barcelona door treffers van Frank de Boer en Cocu alsnog won, kon het leed bij de Catalaanse aanhang niet verzachten. Het was de honderdste wedstrijd van Barcelona in het belangrijkste Europese voetbaltoernooi.

Van Gaal prees na afloop zijn ploeg voor de inzet. ,,Die was hartverwarmend, maar het was niet voldoende. We hebben een sterke eerste helft gespeeld en herstelden ons goed na een slecht begin in de tweede helft. Maar in de eerste wedstrijd is het misgegaan en we hebben het niet kunnen herstellen.''

Frank de Boer, die net als Zenden voortdurend werd uitgefloten door het publiek, realiseerde zich dat hij zware tijden tegemoet gaat bij Barcelona. ,,Als het slecht gaat, weet je dat je als buitenlanders de schuld krijgt. Het is een slecht publiek hier. Toen Litmanen erin kwam, floten ze al bij zijn eerste balcontact. Ze zouden zich moeten schamen'', zei de verdediger.

Tegenover de teleurstelling bij Barcelona stond de vreugde van Valencia. ,,Dit is een historische dag voor de club'', straalde de Argentijnse trainer Cúper. ,,We hebben hier zo ongelooflijk hard voor gewerkt. Dit is een geweldig team.'' Hij droeg het bereiken van de finale op aan Pedro Cortés, de president van Valencia die vandaag 52 jaar is geworden.

Cúper denkt dat de kansen op de titel voor Valencia en Real Madrid gelijk liggen. ,,Zowel Madrid als wij zijn erin geslaagd om zeer moeilijke rivalen te verslaan. Daarom denk ik dat beide ploegen evenveel mogelijkheden hebben om in Parijs te winnen.''

De aanhang van Valencia is al ruim een week in de ban de finale. Al voor de kwalificatie van gisteren sliepen tientallen personen voor de kassa's van het stadion van Valencia in afwachting van de verkoop van kaartjes voor de eindstrijd. Gisteravond bekeken 25.000 aanhangers van Valencia de wedstrijd tegen Barcelona op beeldschermen in het eigen stadion.

Valencia bereikte nooit eerder de finale van de Europa Cup voor landskampioenen. Valencia won in de 1962 en 1963 de Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de UEFA Cup, en in 1980 pakten de Valencianen de Europa Cup II. Real Madrid, de tegenstander van Valencia, is recordhouder in Europa met zeven bekers in het toernooi van de landskampioenen.