Zweeds wittebrood

Er bestaan met betrekking tot plaats en tijd van bepaalde gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog enkele uiterst hardnekkige misverstanden. Het meest verbreide daarvan is waarschijnlijk de koppeling van het verstrekken van het Zweedse wittebrood en het uitgooien van voedsel door de luchtmacht van de geallieerden. Ook de heer Kuiphof laat blijkens zijn artikel `Brood en bijbel' die gebeurtenissen ten onrechte samenvallen (NRC Handelsblad, 2 mei).

Op 28 januari 1945 lieten de Duitsers de eerste schepen met meel uit Zweden toe in de haven van Delfzijl. Doordat februari heel koud was, konden de schepen die het meel naar de hongerende bevolking moesten brengen, niet over het bevroren IJsselmeer. Dat kon pas eind februari en toen is door Nederlandse bakkers het befaamde Zweedse wittebrood gebakken en gedistribueerd.

Eind april vonden de eerste voedseldroppings plaats en dat voedsel moest bestaan uit houdbare, maar vooral compacte producten, waarvan de verpakking tegen een stootje kon. Wittebrood voldoet aan geen van die criteria. Er is dan ook geen brood uitgeworpen in april 1945.

    • J. Groeneweg