Zware kritiek op veiling van frequenties

De Nederlandse overheid zal de telecomsector onnodig beschadigen als zij de veiling van frequenties voor mobiele telefonie in haar huidige vorm doorzet. Dat zeggen de vijf aanbieders van mobiele telefonie - KPN, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben - in een gezamenlijke brief aan de regering.

Het is voor het eerst dat de vijf belbedrijven zo eensgezind protesteren tegen het overheidsbeleid inzake de UMTS-frequenties, de frequenties die deze zomer door de regering zullen worden geveild en die internet en video op de mobiele telefoon mogelijk gaan maken. Een soortgelijke veiling in Groot-Brittannië bracht ruim 80 miljard gulden op. Minister van Financiën Zalm sloot onlangs niet uit dat de veiling in Nederland de staatskas zo'n 20 miljard gulden kan opleveren.

De Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie zeggen in een gisteren verzonden brief bezorgd te zijn over de ,,dreigende zeer hoge kosten'' die zij mogelijk moeten maken voor het verkrijgen van UMTS-vergunningen. Zij vrezen dat de telecomsector ,,een zware klap'' zal moeten verwerken. ,,Als een frequentievergunning is verkregen, is er immers nog geen cent in het UMTS-netwerk en de ontwikkeling van nieuwe diensten geïnvesteerd'', zo staat in de vier pagina's tellende brief.

John de Wit, de bestuursvoorzitter van Libertel en spreekbuis namens alle operators, spreekt in een interview met deze krant van een ,,graai-mentaliteit op regeringsniveau''. ,,We verkeren in een chantage-achtige positie'', zegt De Wit. De regering weet volgens hem dat de belbedrijven UMTS hard nodig hebben om in de toekomst te kunnen blijven groeien. De overheid verkeert daardoor in de positie om hoge prijzen voor de frequenties te kunnen vragen. In de brief wordt betwijfeld dat de frequenties een schaars goed zijn.

VEILINGpagina 22