Virus I love you krijgt navolging

Nu het grootste gevaar van het `I love you'-virus geweken lijkt, worden klonen van het virus verspreid, onder andere namen. Meer dan dertig varianten zijn nu in omloop, met namen als Loveletter-B, Lithuania, Very Funny, BugFix, Mother's day, Virus warning, Virus Alert!!!, No comments, Important! Read carefully, Arab air en antivirusupdate. Gisteren is een nieuwe variant ontdekt, die zichzelf verspreidt onder de naam 'Important: Official virus and bug fix'. Deze laatste variant is gevaarlijker dan het originele `I love you'-virus, omdat het effect is dat een computer niet meer opgestart kan worden. Is de computer geïnfecteerd, dan kan het virus niet gewist worden.

De meeste nieuwe virusvarianten zijn minder bedreigend dan het oorspronkelijke `I love you'- virus. De nieuwe virussen verspreiden zich op veel minder grote schaal en zijn vergelijkbaar met het tiental nieuwe virussen dat dagelijks de kop opsteekt.

Internet-onderzoeksbureau Pro Active heeft becijferd dat in Nederland ongeveer 270.000 computers met `I love you' zijn geïnfecteerd. Van deze groep hebben 22.000 mensen het virus geopend en geactiveerd. Volgens het Amsterdamse onderzoeksbureau heeft ruim een op de vier ontvangers het mailtje direct weggegooid.

Ruim de helft van alle ontvangers heeft wel de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend. Vooral e-mailnetwerken van bedrijven zijn getroffen door het virus. Pro Active schat dat 15 procent van alle bedrijven enige tijd geen gebruik heeft kunnen maken van elektronische post. Het laatste virus dat zich, net als `I love you', snel massaal verspreidde, was Melissa, dat vorig jaar maart naar schatting 80 miljoen dollar schade aanrichtte.

De schade van `I love you' wordt geraamd op 10 miljard dollar. In Azië en het Midden-Oosten hield vorig jaar het Chernobyl-virus huis. In Nederland werden vorig jaar veel computers geïnfecteerd met het, onschuldige, virus Happy99.exe, dat zich aan alle e-mails hecht die vanaf een geïnfecteerde computer verstuurd worden.

DOSSIER: www.nrc.nl