VATEL OP FILMFESTIVAL

Op het filmfestival in Cannes wordt een door Roland Joffé gemaakte film gedraaid over de drie laatste, dramatische dagen uit het leven van Fritz Karel Watel (1645-1671), die bekend werd onder de naam Vatel. Madame de Sevigné schreef er in een brief over. De prins de Condé had Vatel opdracht gegeven op het Château de Chantilly ter ere van het bezoek van Lodewijk XIV een feest te organiseren. Vatel was niet zozeer kok, maar iemand die zich bemoeide met de aankoop en bevoorrading. Lodewijk XIV hield van lekker eten. Zijn schoonzuster schreef daarover: ,,Ik heb de koning dikwijls vier borden van verschillende soepen zien eten, een hele fazant, een patrijs, een groot bord met salade, twee dikke plakken ham, lamsvlees met knoflooksaus, een bord vol taartjes en daarna nog fruit en hardgekookte eieren.'' Voor alle zekerheid werd in zijn slaapkamer ook neergezet: verschillende soorten koud vlees, stukjes gevogelte, wijn en water. Het door Vatel georganiseerde souper mislukte. Er was te weinig te eten en het vuurwerk faalde. De volgende ochtend bleek dat er ook te weinig vis was. Vatel was wanhopig. Hij sloot zich op en pleegde met een zwaard zelfmoord. Volgens sommige verhalen nèt op het moment dat er weer verse vis werd binnengebracht. Er zijn verschillende gerechten die de naam van de prins de Condé dragen, zoals de potage à la Condé, een eenvoudige soep gemaakt van bouillon en gepureerde bonen. In sommige recepten worden bruine bonen gebruik, in andere kidney beans. Mijn `snelle-Condé' wordt gemaakt van Hak-velderwtjes die worden fijngemaakt met knoflook en peterselie, waaraan bouillon van een tablet, een klontje boter, peper en zout wordt toegevoegd. De langzame potage à la Condé gaat zo: laat de kidney beans een nacht weken. Kook ze samen met een met enkele kruidnagels bestoken ui, stukjes wortel en knolselderij, peper en zout en 50 g boter in het weekwater gaar. Snijd het brood in dobbelsteentjes en bak ze in 25 g boter of zonnebloemolie lichtbruin. Haal de groenten uit de bonen. Pureer de bonen en roer de puree en 25 g boter door vlees- of kippenbouillon. Schep de croûtons in de soep.

    • Anne Scheepmaker