Van Ruysdael voor Mauritshuis

Het Mauritshuis in Den Haag heeft een landschap op paneel van Salomon van Ruysdael (1600/3-1670) gekregen. Het gaat om Gezicht op Beverwijk vanaf het Wijkermeer, waarschijnlijk gemaakt rond 1661. Het museum kreeg het paneel van M. de Clercq dankzij bemiddeling van de American Friends of the Mauritshuis. Salomon van Ruysdael is de vader van de bekendere Jacob. Het paneel toont een meer met zeilschepen, een indrukwekkende wolkenpartij en een deel van de bebouwing van Beverwijk. Het Mauritshuis heeft al vijf andere werken van Salomon van Ruysdael. ,,De nieuwe aanwinst vormt een hoogtepunt, zowel in het oeuvre van Van Ruysdael als in de toch al zo rijke collectie landschappen van het Mauritshuis'', aldus de kunstinstelling. ,,Het is een bijzonder goed bewaard paneel dat recent is schoongemaakt.'' Het kunstwerk is vanaf 2 juni voor het publiek te zien.