Unilever witte raaf op saaie effectenbeurs

In navolging van de val van de Amerikaanse Nasdaq moesten vooral de technologiefondsen op het Damrak vanmorgen terrein prijsgeven. Beleggers zetten het aandeel Unilever daarentegen op een flinke winst.

De omzetten op de Amsterdamse effectenbeurs waren laag, net als in de voorgaande dagen. Beleggers blijven in de greep van de angst voor een verhoging van de rente door de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, en houden zich voorlopig op de vlakte. De koersen van de meeste hoofdfondsen op het Damrak kwamen vanmorgen dan ook nauwelijks in beweging.

De forse koersstijging van het aandeel Unilever was een aangename verrassing op de verder krachteloze beurs. Het voedingsmiddelenconcern maakte voorbeurs de cijfers over het eerste kwartaal bekend. Bij een omzetstijging van 1 procent tot ruim 21 miljard gulden presenteerde het een nettowinst van ruim 1,3 miljard gulden over de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is 3 procent minder dan een jaar geleden, maar aanzienlijk beter dan waarop beleggers en analisten rekenden. Unilever noteerde rond de middag ruim 6 procent hoger op een koers van 52 euro precies.

Ook de andere vertegenwoordigers van de oude economie deden het vanmorgen goed op het Damrak. TNT Post Group won bijna 2 procent op een koers van 25,12 euro en het aandeel Numico dikte 1,25 procent aan op 45,41 euro. Ook de uitgevers hielden zich goed staande. VNU leverde de beste prestatie met een koerswinst van 1,7 procent op 61,50 euro. Wolters Kluwer en Reed Elsevier bleven steken op een koersstijging van minder dan 1 procent.

In de nieuwe economie deed World Online van zich spreken. Het geplaagde internetbedrijf presenteerde de resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar. World Online zag het verlies verdubbelen tot 216 miljoen gulden. Het bedrijf maakte tevens bekend in de Amerikaan James Kinsella een opvolger voor de opgestapte Nina Brink te hebben gevonden. Het aandeel WOL dikte prompt ruim 2 procent aan op een koers van 13,95 euro.

De andere technologiefondsen en telecomaandelen hadden het opnieuw zwaar te verduren. KPN schaarde zich evenals gisteren bij de grootste verliezers. Beleggers bestraften het telecomconcern vanmorgen wederom voor de alliantie met het Japanse NTT Docomo. Het aandeel KPN verloor bijna 5 procent op 105,85 euro. Chipfabrikant ASM Lithography krabbelde na een verlies van ruim 3 procent iets op. Rond het middaguur noteerde het fonds een verlies van ruim 1 procent op 39,30 euro. Softwarebedrijf Baan verloor 2 procent op 2,33 euro.

Verder was er weinig te beleven op de Amsterdamse beurs. De AEX- index stond rond de middag met een verlies van bijna 1 procent op een stand van 657 punten. Daarmee bleef het Damrak een beetje achter bij de overige toonaangevende Europese effectenbeurzen.