Treffers NAVO onzeker

De onduidelijkheid over het aantal voltreffers van de NAVO in Kosovo zal nooit verdwijnen.

De NAVO zal nooit weten hoeveel doelen zij geraakt heeft tijdens de 78 dagen durende luchtcampagne om Kosovo vorig jaar. Verschillende cijfers over het exacte aantal geraakte mobiele doelen zoals Servische tanks en pantservoertuigen blijven circuleren. Ook in reactie op een publicatie in het Amerikaanse weekblad Newsweek kon het Pentagon deze week geen precieze aantallen of volledige duidelijkheid geven over het aantal voltreffers van de NAVO.

Volgens Newsweek zou uit een met opzet achtergehouden rapport van de Amerikaanse luchtmacht blijken dat - aantoonbaar - slechts veertien Servische tanks en achttien pantservoertuigen zijn getroffen door de NAVO-bombardementen. NAVO-commandant generaal Wesley Clark rapporteerde vorig jaar september dat de luchtmacht had vastgesteld dat er 93 tanks en 153 pantservoertuigen van de Serviërs waren geraakt. Clarks cijfers waren bescheidener dan die van de Amerikaanse stafchef generaal Shelton, die in juni gewag maakte van 120 tanks en circa 220 pantservoertuigen, die waren geraakt. Shelton had ook beweerd dat 450 stukken artillerie waren geraakt, terwijl dat aantal volgens het vermeende luchtmachtrapport maar 20 was.

Het Pentagon en brigadier-generaal John Corley van de Amerikaanse luchtmacht hebben in reactie op de publicatie ontkend dat het Amerikaanse leger en de NAVO de schade aan Servische mobiele doelen zwaar hebben overdreven, in een vermeende poging de overwinning op de Joegoslavische leider Miloševic rooskleuriger af te schilderen. ,,Het is niet waar'', zei de woordvoerder van het Pentagon eerder deze week. ,,In de eerste plaats hebben we duidelijk genoeg tanks en andere doelen geraakt om te winnen. Ten tweede hebben wij altijd de beste informatie gegeven die wij op dat moment hadden. Ten derde is de les uit de antwoorden van de generaal op uw vragen dat de raming van de schade van bommen een ingewikkeld proces is.''

Corley, hoofd van een team van Clark dat de schade moest vaststellen, gaf tegenover verslaggevers toe dat zijn onderzoekers maar 26 vernietigde en uitgebrande Servische tanks hadden gevonden. Maar er waren in totaal toch 93 tanks geteld als zijnde vernietigd, op basis van een combinatie en analyse van verschillende bronnen zoals zoekacties, satellietfoto's en cockpitbeelden. Hij ontkende dat er sprake was van een achtergehouden rapport en opperde dat Newsweek zich mogelijk baseerde op een `interim-rapport'.

Volgens Corley ging de NAVO bij de vaststelling van de schade grondig te werk en ,,is integriteit nooit een kwestie geweest''. Volgens hem luidde het parool: als ergens door een bom een krater in de grond, een vernietigde tank of alleen twee grazende koeien werden gevonden, `registreer dat getrouw'. Dat er op papier een kloof bestond tussen 26 gevonden vernietigde tanks en volgens de NAVO in werkelijkheid geraakte 93 tanks, was verklaarbaar, zei Corley.

De NAVO registreerde treffers niet alleen op basis van werkelijk gevonden karkassen, maar ook op basis van cockpitbeelden die samen met satellietbeelden werden geanalyseerd, vóór en na een aanslag. Volgens Corley hebben de Serviërs ook getroffen materieel op trucks Kosovo uitgereden naar Servië. ,,Als wij niet [een treffer] konden bevestigen met meer dan één bron, dan hebben wij het niet als een succesvolle aanval beschouwd'', aldus de luchtmachtgeneraal. Corley zei dat waarschijnlijk ,,veel meer dan 93'' tanks zijn geraakt, maar dat ze niet door meer bronnen konden worden bevestigd en dus niet zijn meegeteld.