Skeletten in Gilze uit 1624

De oude skeletten die twee weken geleden in een weiland in Gilze werden gevonden, zijn afkomstig van een militaire begraafplaats. Het gaat om acht stoffelijke overschotten van mannen tussen de 20 en 35 jaar. Vermoedelijk maakten zij met nog 18.000 andere militairen deel uit van het leger van de Spaanse generaal Spinola die in 1624 zijn kamp twee maanden nabij Gilze had opgeslagen voor het beleg van Breda.

In eerste instantie dacht archeoloog F. van der Heijden aan een pestkerkhof of een executieplaats, maar daarvan is hij nu afgestapt. ,,De lijken lagen er netjes bij en we hebben ook resten van kisten gevonden. Pestlijders of criminelen werden destijds niet zo begraven'', aldus Van der Heijden.

Er wordt nog onderzocht waaraan de militairen zijn overleden. Enkele gevonden knopen en een kruisje dat een van de lijken in zijn hand had, bieden mogelijk aanknopingspunten.