Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië waar grove schendingen van de mensenrechten plaatsvinden. Vandaag heeft Amnesty International een rapport met nieuwe feiten gepubliceerd. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de strijd tussen het Indonesische leger en de onafhankelijkheidsstrijders op Atjeh die na een jarenlange oorlog aan zijn einde lijkt te komen. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Aandacht voor het spoeddebat in de Tweede Kamer over het Groningse onderzoeksbureau Intraval en de ondeugdelijke cijfers die dit bureau heeft geleverd over de verkoop van softdrugs. Ook zou er bij het verstrekken van een onderzoeksopdracht door het ministerie van Justitie sprake van belangenverstrengeling zijn. Verder een reconstructie van het failliete vervoerbedrijf Flevo Ferries en een gesprek met sport-presentator Umberto Tan over zijn boek Zwarte parels. Ned.3, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRES

The Plant Files. Over monsters, griezels en merkwaardige exemplaren in de plantenwereld zoals de venusvliegenvanger, de matsutake-paddestoel en de kandelaarcactus. Deze reusachtige castus is het symbool van het Wilde Westen en groeit alleen in de Sonora-woestijn in Arizona. NGC, 19.00-20.00u.

Per saldo. Elfde deel in een serie over economische ontwikkelingen belicht o.a. het Nederlandse bedrijf Farmco dat een aantal projecten uitvoert op het gebied van veeteelt en zuivelproductie in Bosnië. Ned.3, 20.33-21.02u.

Gesucht wird... Dottore Cenni. Over de jacht op de leider van despectaculairste kunstroof van schilderijen, historische boeken en gravures in de geschiedenis van de internationale kunsthandel, Dottore Cenni. In juni 1999 lichtte de Italiaanse crimineel een aantal kunsthandelaren op. ARD, 21.45-22.30u.

Trailblazers: Down the Ganges. Waarom wordt de rivier de Ganges, die op sommige plaatsen zeer vervuild is, door de hindoes zo vereerd? Discovery, 22.00-23.00u.

Meet the ancestors. Archeoloog Julian Richards bezoekt het Ierse Donegal, waar de lichamen van diverse vrouwen werden gevonden op een afgelegen strand onder de duinen. Het lijkt het bewijs te zijn van crematies die zo'n 2000 jaar geleden plaatsvonden. Afl.: The lady of the sands. BCC2, 22.00-22.30u.

Werelden: Vaticaans roulette. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.41-23.36u.

Het derde oog. Slot van een tweeluik over de Tweede Wereldoorlog met Hitler en zijn generaals, Mussolini en Churchill en Roosevelt. Verder beelden van bombardementen, het testen van V2 raketten en de joodse getto's tijdens WO II. Afl.: Het Derde Rijk in kleur. Canvas, 22.50-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. Een gesprek over haantjesgedrag op de Nederlandse televisie met tv-maker Frits Barend en publicist Troetje Loewenthal. Ned.3, 19.55-20.33u.

Hardtalk. Interview met de Zuid-Afrikaanse schrijver en journalist Benjamin Pogrund. Door zijn liberale houding en artikelen tegen het apartheidsregime belandde hij regelmatig in de gevangenis en werd zijn paspoort ingetrokken. BBC World, 20.30-21.00u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen een gesprek met actrice en comédienne Annet Malherbe. RTL4, 23.05-23.45u.

Tussem hemel en aarde. Schrijver Karel Glastra van Loon praat onder meer over de Maasvlakte dat volgens hem symbool staat voor de ,,schoonheid van het menselijk vernuft'' en de ,,lelijkheid van de maakbare samenleving''. Ned.1, 23.36-0.11u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Barcelona tegen Valencia in de halve finale van de Champions League met een voorbeschouwing. TV2, 20.15-22.57u.

KUNST & MUZIEK

Corton & Bob Marley. Onder meer de muziek van rastaman en reggae-zanger Bob Marley en een gesprek met presentator Jan Douwe Kroeske over deze spirituele leider. Veronica, 22.15-22.45u.

NPS Cultuurprijs. In deze aflevering zijn dichter Hagar Peeters (promotor: Anton Korteweg), beeldend kunstenaar Vanessa Jane Phaff (promotor: Evelyne Merkx) en componist Sander Germanus (promotor: Peter Jan Wagemans) te gast. Ned.3, 21.02-21.51u.

Bücherjournal. Aandacht voor de boeken van Doris Lessing (Ben in der Welt); Horst-Eberhard Richter (Wanderer zwischen den Fronten); J.M.G. Le Clézio (Ein Ort fernab der Welt) en van James Shapiro (Judenfeinde und Herrgottsschnitzer). ARD, 23.00-23.45u.

FILM

Can't Buy Me Love (Steve Rash, 1987, VS). Stichtelijke scholierenkomedie. Hardwerkende jongeman huurt voor de duur van een maand de gunsten in van het felst begeerde meisje van de klas. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Nick of Time (John Badham, 1995, VS). Johnny Depp moet binnen anderhalf uur een moord plegen om te voorkomen dat zijn gekidnapte dochtertje door Christopher Walken wordt gedood. Originele en beklemmende thriller draait zichzelf gaandeweg kolderiek de nek om. Ook met Marsha Mason. SBS6, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Police Academy (Hugh Wilson, 1984, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 20.30-22.15u.

Persecution (Don Chaffey, 1974, Engeland). Ouderwets melodrama met Lana Turner als een onmogelijke moeder met een duister verleden. Ook met Trevor Howard en Ralph Bates. BBC1, 1.40-3.15u.

We're No Angels (Michael Curtiz, 1955, VS). Lichtgewicht-komedie naar Albert Hussons toneelstuk `La cuisine des Anges'. Ontsnapte gevangenen Humphrey Bogart, Aldo Ray en Peter Ustinov helpen Franse winkelier uit de problemen. Morgen, SBS6, 14.50-16.35u.