Real Madrid weerstaat Duitse furie

Real Madrid heeft zich gisteren geplaatst voor de finale van de Champions League. De Madrilenen verloren de tweede halve finale in München weliswaar met 2-1, maar kwalificeerden zich op grond van de 2-0 zege in de thuiswedstrijd voor de eindstrijd op 24 mei in Parijs.

Vanavond maken Valencia en Barcelona uit wie de andere (Spaanse) finalist wordt. In Nou Camp begint Barça met een 4-1 achterstand, opgelopen in de eerste wedstrijd. Het is voor het eerst in de historie van de strijd om de Europa Cup 1 (tegenwoordig Champions League), dat twee ploegen uit hetzelfde land in de finale tegen elkaar spelen.

Real weerstond in het Olympiastadion van München de bijna ongekende strijdlust van Bayern. In een groot deel van de wedstrijd was Spaanse ploeg ondergeschikt aan de Duitsers. Real Madrid bleek alleen naar Beieren gekomen om de 2-0 voorsprong te verdedigen. Die tactiek liep bijna verkeerd af. Bayern München begon overdonderend, kwam na 12 minuten al op voorsprong door een fraai doelpunt van Jancker maar een treffer van Anelka, ruim een kwartier later volledig tegen de verhouding in, maakte aan alle Duitse illusies feitelijk voortijdig een einde. In de tweede fase van de Champions League had Bayern in twee duels acht doelpunten gemaakt tegen Real Madrid: 4-2 en 4-1. ,,In die wedstrijden hebben we geleerd van onze fouten'', zei verdediger Ivan Campo. ,,We hebben bewust behoudend gespeeld.''

Toch school er risico in de strijdwijze van Real. Zelfs de succesvolle interim-trainer Vicente del Bosque, immer langs de lijn de rust zelve met de uitstraling van een sfinx, kreeg het zweet in de handen toen Bayern al snel een voorsprong nam. Daarna had Real geluk dat een doelpunt van Elber wegens buitenspel werd afgekeurd. Del Bosque: ,,Ik geef toe dat ik na dat vroege openingsdoelpunt het ergste vreesde. Daarna zijn we echter via Redondo steeds beter gaan opbouwen.''

Het was ook weer de wedstrijd van Nicolas Anelka. De in Madrid zo verguisde Fransman, die aanvankelijk zijn hoge transfersom van 75 miljoen gulden niet kon waarmaken en zelfs wegens wangedrag een gigantische boete opliep, maakte nu een cruciaal doelpunt. Een voorzet van Savio kopte hij perfect in. Zijn bewaker Kuffour kwam een paar decimeter tekort. Anelka lijkt het vertrouwen, dat hij en de eveneens bekritiseerde McManaman van Del Bosque hebben gekregen, te belonen. Met het EK in zicht raakt de 21-jarige spits steeds beter in vorm. Voorals behoort hij niet tot de uitverkorenen van de Franse bondscoach Roger Lemerre.

In de beginfase van de tweede helft gaf Bayern het meerendeel van de 60.000 toeschouwers weer enige hoop. Een vrije trap van Effenberg werd door Elber in het net gekopt. Daarna ging de jonge doelman Casillas, die vier dagen voor de finale pas negentien jaar wordt, wat foutjes maken. Achteraf moest hij toegeven bang te zijn geweest dat Real alsnog zou bezwijken onder de druk. De Spaanse ploeg, zesde in de Primera Division, besefte echter dat in deze wedstrijd een matig seizoen in een klap kon worden goedgemaakt.

Voorzitter Lorenzo Sanz van Real heeft een premie van anderhalf miljoen gulden voor elke speler in het vooruitzicht gesteld als Real er in de voorstad van Parijs voor de achtste keer in slaagt de Europa Cup voor landskampioenen te winnen. Vandaar dat veel spelers een grote speldiscipline aan de dag legden. Linksback Roberto Carlos ging bijvoorbeeld zelden mee naar voren. Real temporiseerde en had in Helguera een uitblinker in het hart van de defensie.

Naarmate het einde van de wedstrijd naderde raakte Bayern München vermoeid. Spelmaker Effenberg ondervonddat hij na een lange afwezigheid wegens een blessure nog geen negentig minuten voluit kon gaan. ,,Deze wedstrijd zat dan ook te dicht op de bekerfinale van afgelopen zaterdag tegen Werder Bremen'', klaagde clubvoorzitter Franz Beckenbauer over de datum van het duel dat zijn club met 3-0 won. ,,Met meer dagen rust zou het een ander verhaal zijn geworden.'' Beckenbauer hekelde de arbitrage: ,,Waar ze dit arbitrale trio vandaan hebben gehaald, is mij een raadsel. Deze scheidsrechter is nota bene gevraagd voor het Europees kampioenschap. Dan vraag ik me af waar de UEFA mee bezig is.''

Sanz was in jubelstemming. ,,Als je twee keer in drie jaar de finale bereikt van de Champions League is dat een grote verdienste'', meende de voorzitter van Real. Twee jaar geleden versloegen de Madrilenen in de Amsterdam Arena Juventus met 1-0.