Prodi overlegt met Kok over ontslag Trojan

Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, komt volgende week woensdag naar Den Haag om met premier Kok, minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Benschop (Europese Zaken) overleg te voeren over het ontslag van Carlo Trojan als secretaris-generaal van de Commissie.

Kok en Van Aartsen zeiden vorige week ,,onaangenaam verrast'' te zijn door Prodi's mededeling dat Trojan wordt overgeplaatst naar Genève, waar hij vertegenwoordiger van de Commissie bij de VN wordt. Het had de Nederlandse regering óók geërgerd dat zij pas achteraf was ingelicht over Prodi's besluit, terwijl de Commissie-voorzitter er eerder met de Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken over had gesproken. Kok had Prodi daarom vorige week woensdag direct om opheldering gevraagd. Van Aartsen had daar zondag op de Azoren, tijdens het informele zogenoemde ,,Gymnich-overleg'' met zijn EU-collega's, aan toegevoegd dat Prodi over ,,de grootheid'' diende te beschikken om de kwestie-Trojan in Den Haag te komen toelichten.

Volgens een woordvoerder van de RVD treedt Nederland niet in het recht van de Commissie zelf haar ambtenaren te benoemen of te ontslaan, maar wil het van Prodi ,,een reconstructie'' hoe het tot het besluit is gekomen om Trojan van de hoogste ambtelijke functie naar een veel lagere over te plaatsen. Voorts wil de regering volgende week met Prodi ,,een vorm van understanding'' vinden over een ,,evenwichtig aandeel'' aan Nederlanders in de ambtelijke top van de Commissie, aldus de RVD-woordvoerder.

Na Trojans vertrek blijven onder de hoge ambtenaren van de Commissie slechts twee Nederlanders over als plaatsvervangend directeuren-generaal. In Den Haag heet het dat de regering ,,ter compensatie'' een landgenoot in de functie van directeur-generaal wil en verwacht dat Prodi daarvoor zijn fiat meebrengt.

Trojan zelf heeft intussen minister Van Aartsen in een persoonlijke brief verklaard dat hij het moment van overplaatsing ,,niet zelf heeft gekozen''. In zijn brief neemt hij volgens Buitenlandse Zaken enigszins afstand van zijn opmerkingen van afgelopen weekeinde waarin hij zei dat hij zelf al naar ander werk had gezocht en dat de overplaatsing naar een minder drukke baan hem om privé-redenen wel goed uitkwam en dat daarover niet zoveel ,,geluld'' hoefde te worden.