Police Academy

Kent u Billie Turf? Het dikste studentje ter wereld. Zit op een kostschool naar Engels model. Heeft het daar voortdurend aan de stok met bovenmeester Kwel. Beleeft met klasgenootjes als Jantje Klein en Koos Stoerder avonturen van twee bladzijden. Die meestal eindigen met een pak slaag voor Billie. Eens in de acht, negen avonturen loopt het goed voor hem af, dan eindigt het met een monsterlijke schranspartij. Voorspelbaarheid is de grootste kracht van Billie's boeken.

Scenarist Neal Israel en regisseur-scenarist Hugh Wilson kennen hun Billie Turf, dat moet wel, hun Police Academy is er een regelrechte afgeleide van. Bovenmeester Kwel is vervangen door een instructeur, de kostschool is een politieschool, verder is het helemaal Billie Turf, alleen dan nog voorspelbaarder; hier krijgt altijd dezelfde de klappen.

Door een positieve actie van de vrouwelijke burgemeester moet de politieschool iedere aspirant toelaten, hoe ongeschikt ook. Vraag niet waarom, maar ineens komen een heleboel ongeschikte aspiranten – dikkerds, klunzen, snollen, leernichten, travestieten – zich melden en dan is het verder lachen geblazen op de opleiding. Behalve voor de instructeur.

De film heeft alle kenmerken van een tv-serie – de bewegende equivalent van de twee-bladzijdenstrip. In eerste instantie is het succes – want dat was het voor productiemaatschappij Warner bros. zeker – uitgemolken in vervolgfilms, zes maar liefst, maar een tv-versie was onvermijdelijk.

Een enkele aardige grap zit er nog wel tussen. Bijvoorbeeld als een oud dametje meldt dat haar kat in de boom zit, waarop de schietgrage politieman zijn revolver trekt met de woorden: no problem. Maar over het geheel genomen blijft Police Academy in de laagste regionen van de humor: de lol moet begrijpelijk blijven, ook na vijftien kartonnetjes bier en ook over een mega-emmer popcorn heen.

In dezelfde regionen kom je uitgemolken filmformules als Porky's pikante pretpark tegen, of Look who's talking. En, verrassing, ook aan die kaskrakers hebben Israel en Wilson in een of andere hoedanigheid meegewerkt.

Police Academy (Hugh Wilson, VS, 1984), Veronica, 20.30-22.15u.

    • Bas Blokker