`Omkoping door Nederlanders in Belgisch voetbal'

Justitie is in het onderzoek naar de IRT-affaire gestuit op ernstige vermoedens dat Nederlandse drugsverdachten profvoetballers uit de hoogste afdeling van de Belgische voetbalcompetitie hebben omgekocht.

Op grond van de bevindingen van het Landelijk Rechercheteam heeft het openbaar ministerie in Kortrijk een strafrechtelijk onderzoek geopend. De verdenkingen zijn dat Nederlanders met drugsgeld spelers hebben omgekocht om zo de uitslag te beïnvloeden van wedstrijden waar men in het illegale circuit op gokte.

In België richt het onderzoek zich volgens de Kortrijkse procureur L. Denecker met name op de eerste klasse profclubs KRC Harelbeke en het vorig jaar uit de hoogste afdeling gedegradeerde KV Kortrijk.

Denecker: ,,Een aantal spelers en ex-spelers is inmiddels door de politie gehoord.''

Het omkopingsschandaal – door de Nederlandse politie de `Voetbalzaak' genoemd – is een `bijvangst' van een grootschalig onderzoek naar omvangrijke drugstransporten. In die zaak zijn in februari zestien verdachten aangehouden. Hoofdverdachte is Krishnapersad J. (39) die in de jaren negentig door de Haarlemse rechercheurs Langendoen en Van Vondel werd ingeschakeld bij omvangrijke drugstransporten voor onderzoeken van het IRT-politieteam. Justitie houdt er rekening mee dat die onderzoeken niet gericht waren op opsporing van strafbare feiten maar het resultaat van zijn samenwerking tussen onderwereld en corrupte opsporingsambtenaren. Het Landelijk Recherche Team (LRT) heeft een vertrouwelijk verbaal opgesteld op grond van afgetapte en opgenomen telefoongesprekken.

Uit dat verbaal is bekend geworden dat Kris J. - en een broer van hem en nog een Nederlander - ,,rechtstreeks dan wel via derden geld beschikbaar hebben gesteld aan spelers om wedstrijden te winnen dan wel te verliezen. In een aantal gevallen is op verzoek (niet ambtelijke omkoping) een westrijd verloren''.

Volgens advocaat W.C. den Daas, die een verdachte broer van Kris bijstaat, blijkt uit ,,een politieverbaal dat de verdenkingen zijn dat vooral in België op een hoog voetbalniveau spelers zijn omgekocht''. Kris J. bediende zich volgens een compagnon overigens van een Belgisch paspoort.

Bij de Belgische justitie bestaat groot ongenoegen dat de Nederlandse collega's de contouren van het onderzoek bekend hebben gemaakt. In een vertrouwelijk proces-verbaal van 19 april, opgesteld door LRP-inspecteur J. Buitenweg, staat ,...zullen de Belgische autoriteiten een zelfstandig onderzoek gaan doen. Er zullen huiszoekingen worden verricht en verdachten cq. getuigen worden verhoord''.

Dit proces-verbaal is inmiddels naar advocaten van Nederlandse verdachten gestuurd.

België is bang dat die bekendmaking het onderzoek zal schaden. De secretarissen van de voetbalclubs Kortrijk en Harelbeke, de heren Harrevoet en Debrabandere, zeggen niets te weten van een onderzoek naar omkoping van spelers van de eigen clubs.

Volgens procureur Denecker komt dit ,,omdat het onderzoek nog volop bezig is''.

De Nederlandse justitie wil niet reageren, zegt een woordvoerder van het Landelijk parket.

Het openbaar ministerie heeft tot nu toe de advocaten en hun cliënten alleen inzage verschaft in het bewijsmateriaal over de verdenkingen betreffende drugshandel en het lidmaatschap van een criminele organisatie. De raadslieden vermoeden dat justitie de informatie over het omkopingsschandaal achterhoudt met het oog op het Europees Kampioenschap voetbal dat volgende maand in Nederland en België wordt gehouden.

De advocaat van Kris J., C. Korvinus, zegt dat zijn cliënt alle beschuldigingen ontkent en zich overigens beroept op zijn zwijgrecht.

Een aantal andere Nederlandse medeverdachten hebben in hun verhoor tegenover de politie toegegeven dat opgenomen telefoongesprekken weliswaar de indruk wekken dat er wedstrijden werden `gekocht', maar dit zou komen omdat de politie gesprekken verkeerd interpreteert.

Justitie heeft ook serieuze vermoedens dat Kris met drugsgeld verdiend geld investeerde in de hoogste klasse van de Nederlandse zaalvoetbalcompetitie. Een van de aangehouden verdachten is een Marokkaan die volgens zijn advocaat J. Boone uitkomt voor het nationale zaalvoetbaleftal van Marokko. Boone heeft zich erover beklaagd dat zijn cliënt is verhoord, hoewel hij bij zijn arrestatie een gebroken schouder zou hebben opgelopen.

    • Marcel Haenen