Novartis sluit pact met Vertex in VS

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis en het medische onderzoeksbedrijf Vertex uit de Verenigde Staten hebben gisteren een alliantie gesloten met een waarde van bijna 2 miljard gulden. De deal, de grootste ooit in de biotechnologische sector, behelst een intensieve samenwerking op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Vertex houdt zich bezig met onderzoek naar en de ontwikkeling van medicijnen die in wisselwerking staan met kinasen. Dat zijn enzymen die de werking van andere enzymen versterken en een belangrijke rol spelen bij het doorgeven van signalen in lichaamscellen en tussen cellen onderling. Door deze signalen kunstmatig te versterken hoopt Vertex in te kunnen grijpen in ziekteprocessen. Kinasen spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen en diabetes.

Novartis zal Vertex in eerste instantie een aanbetaling doen van ongeveer 37 miljoen gulden. Het Zwitserse concern zal vervolgens in 6 jaar tijd nog eens zo'n 500 miljoen gulden overmaken om verder onderzoek mogelijk te maken naar de acht medicijnen die Vertex op dit moment in ontwikkeling heeft. In ruil voor de recordinvestering verkrijgt Novartis, een van de belangrijkste spelers in de farmaceutische sector, alle ontwikkelingsrechten en mag het concern de nieuwe medicijnen exclusief verkopen.

Lukt het Vertex de geplande acht nieuwe medicijnen te ontwikkelen, dan heeft Novartis een extra bedrag van bijna 1,5 miljard gulden klaarliggen. Bovendien zal het Amerikaanse Vertex een percentage van de verkoopopbrengst ontvangen. Om hoeveel procent van de omzet het precies gaat, is nog niet bekend.

Novartis, dat vanaf morgen een notering heeft aan de effectenbeurs in New York, hoopt met de deal zijn positie in de VS te versterken. Het concern behaalde vorig jaar een nettowinst van 6,7 miljard Zwitserse franc (ongeveer 9 miljard gulden), een stijging van 11 procent ten opzichte van 1998. De omzet steeg met 2 procent naar 32,5 miljard Zwitserse franc.Vertex is gespecialiseerd in het versnellen van onderzoeksprocessen.