Netelenbos: breuk met Alitalia helen

Minister Netelenbos (Verkeer) wil graag dat KLM en Alitalia opnieuw gaan onderhandelen over de afgeketste alliantie. Volgens de minister stelt ook de Italiaanse regering zich op dat standpunt.

Netelenbos zei vanochtend in het Radio 1 Journaal te hopen dat er aan de samenwerking ,,opnieuw een mouw te passen is''. Ze ontkent dat er na de breuk tussen de twee luchtvaartmaatschappijen op 28 april enig contact is geweest tussen de Nederlandse en Italiaanse regering.

De minister zei dat het in eerste instantie aan KLM is hierover te beslissen en dat ze niet kan overzien of een lijmpoging zinvol is. De Nederlandse overheid heeft een belang van 14 procent in KLM. Netelenbos hoopt dat, mochten de twee maatschappijen niet tot een hernieuwde samenwerking kunnen komen, KLM op korte termijn een andere Europese partner vindt.

Het enige commentaar van Alitalia op de uitspraken van Netelenbos was een verwijzing naar wat de Italiaanse premier Giuliano Amato na de breuk heeft gezegd: ,,Ik ben er mee bezig.'' Op het ministerie van Transport in Rome was niemand beschikbaar voor commentaar. Een KLM-woordvoerder kan alleen melden dat ,,we uiteraard alles wat de minister als grootaandeelhouder zegt serieus nemen''.

De Italiaanse krant La Repubblica zei gisteren, zich baserend op anonieme bronnen, dat KLM en Alitalia verder willen praten. Beide maatschappijen zouden beseffen dat ze de best mogelijke partner voor elkaar zijn. Amato zou garanties willen bieden over de privatisering van Alitalia en de ontwikkeling van Malpensa. De onzekerheid hierover is door KLM aangevoerd als reden om de samenwerking met Alitalia te verbreken.

Ook topman J. Dasburg van Northwest Airlines zegt de breuk te betreuren. Hij hoopt dat KLM en Alitalia in ieder geval een commercieel akkoord kunnen sluiten.