Meer macht aandeelhouders Shell

Koninklijke Olie, Nederlands grootste beursfonds, heeft gisteren op zijn aandeelhoudersvergadering de beperking op het stemrecht afgeschaft. Het stemrecht was tot nu toe beperkt tot 48.000 stemmen per aandeelhouder, ongeacht het aantal aandelen dat deze bezit. De statutenwijziging was nodig om zogeheten proxy sollicitation (stemmen op afstand) mogelijk te maken.

De pensioenfondsen ABP en PGGM hebben de statutenwijziging met instemming begroet. ,,Wij konden minder dan 1 procent van onze stemrecht uitoefenen'', zei PGGM-vertegenwoordiger Marinus Keijzer gisteren. ,,Dat is nu voorbij. We hopen dat de Koninklijke als voorbeeld zal dienen voor corporate governance [goed ondernemingsbestuur, red.] in Nederland, met name voor bedrijven die deze stap nog niet hebben aangedurfd.''

Koninklijke Olie, de Nederlandse houdstermaatschappij die 60 procent bezit van de Shell Groep, heeft 4,2 miljard aandelen uitstaan. Het `stemmen op afstand' is bedoeld om meer aandeelhouders (meer `kapitaal') de kans te geven hun stem te laten horen. Gisteren waren er minder dan 700 aandeelhouders aanwezig met 4,2 miljoen stemmen, slechts 0,1 procent van het totaal. Dat kwam bijvoorbeeld door de beperking op de aandelen van PGGM – ,,5 miljoen stuks'' – en ABP – ,,nog veel meer'' – tot 48.000 stemmen per aandeelhouder.

Koninklijke Olie is het achtste grote beursfonds dat proxy sollicitation doorvoert, na ABN Amro, Aegon, Ahold, Akzo Nobel, Buhrmann, Nedlloyd en Unilever. Volledige zeggenschap voor aandeelhouders krijgt niet bij elk beursfonds een warm onthaal. ,,Een notoire uitzondering is de ING Groep'', zegt Keijzer van PGGM. ,,We hebben daar op de laatste vergadering heel hard tegen aan geduwd, maar ze blijven pas op de plaats maken.''

Op het gebied van corporate governance week Koninklijke gisteren op een ander punt wel af van de aanbevelingen die de commissie-Peters eerder deed. Aftredend president-directeur Maarten van den Bergh, die op 1 juli vervroegd met pensioen gaat, werd benoemd tot commissaris. Daarmee heeft Koninklijke zijn derde ex-concerndirecteur als commissaris, naast voorzitter Van Wachem en De Ruiter.