Louis van Gaal: `Ik ben God niet'

Louis van Gaal gelooft er nog heilig in dat Barcelona vanavond ten koste van Valencia de finale van de Champions League haalt. ,,Met geloof, hoop en de hulp van het publiek kunnen we het ongelooflijke bereiken'', zei de coach van Barcelona gisteren.

Barcelona kan vanavond in Nou Camp, waar het tegen Valencia de 4-1 nederlaag moet wegwerken, waarschijnlijk weer beschikken over Luís Figo. De Portugees had last van een spierblessure aan zijn rechterbeen, maar is weer vrijwel fit. ,,Als ik kan spelen, speel ik. Maar ik ben niet de redder. We moeten het met het hele team doen'', zei Figo.

Van Gaal hoopt dat het publiek ondanks de teleurstellingen van de afgelopen weken zich in de honderdste wedstrijd van de Catalanen in het belangrijkste Europese bekertoernooi achter Barcelona schaart. De coach zei gisteren dat hij de woede van de Barcelona-aanhang na het debacle tegen Rayo Vallecano van afgelopen zaterdag wel kan begrijpen. ,,Maar'', zei Van Gaal, ,,ik ben God niet. Laat het duidelijk zijn dat ik hier drie jaar geleden ben gekomen om een project op gang te brengen dat veel belangrijker is dan een paar uitslagen in een paar wedstrijden. Het gaat om de filosofie van het spel. En het is misschien in tegenstelling tot iedereen, maar ik geloof dat we ons zullen kwalificeren.''

Héctor Cúper, de Argentijnse trainer van Valencia, zei het wel prettig te vinden dat zijn elftal als favoriet aan de wedstrijd begint. ,,Dat wil zeggen dat de mensen zien dat het goed gaat met het team. Ik ben niet bang voor de euforie van onze aanhang, maar ik zal er voor moeten waken dat die niet doordringt tot in het kleedlokaal.'' Volgens Cúper zijn drie dingen belangrijk om resultaat te kunnen halen: werken, geluk en rust.

In Valencia zijn de supporters er al een week van overtuigd dat hun elftal in de finale zal staan. De afgelopen dagen sliepen tientallen aanhangers al voor de kassa's van het stadion om zich te verzekeren van kaartjes voor de finale. In Barcelona was het stil voor de kassa's.