Jospin wil rol van euro-11 versterken

Nederland reageert net als Groot-Brittannië weinig enthousiast op het plan van de Franse premier Jospin om de rol van de euro-11 ministers van Financiën te versterken.

Jospin zei gisteren in een toespraak dat de informele groep ministers van Financiën van het euro gebied zichtbaarder moeten optreden en duidelijk moet maken dat de politieke autoriteiten het economisch beleid onder controle hebben. Volgens de Franse premier kan dit bijdragen tot een sterkere koers van de euro.

Volgens een woordvoerder van minister Zalm lopen de zaken uitstekend met de huidige informele bijeenkomsten van de ministers van Financiën van het euro-gebied. Voordat de euro van start ging heeft Frankrijk gepleit voor een soort economische regering voor het euro gebied. Dit stuitte toen op verzet van onder meer Nederland, dat vreesde voor Franse politieke bemoeienis met de Europese Centrale Bank en voor aantasting van de Nederlandse zeggenschap. Uiteindelijk werd een compromis gevonden met de instelling van de zogenaamde euro 11, een informele bijeenkomst van de ministers van Financiën van het euro gebied.

De ministers kunnen in deze bijeenkomst geen officiële besluiten nemen. Dat kan alleen gebeuren in de bijeenkomst van alle ministers van Financiën van de Europese Unie, de zogenaamde Ecofin. Groot-Brittannië wil aan deze regel vasthouden, omdat het vreest als niet-deelnemer aan de euro anders bij de financiële besluitvorming in de EU aan de zijlijn terecht te komen.

Minister Zalm is tot nu toe tevreden over het functioneren van de informele euro 11. De ministers van Financiën van het euro gebied vergaderen zonder agenda korte tijd voorafgaande aan de officiële Ecofin. Het is niet gebruikelijk dat zij met officiële verklaringen naar buiten komen. Afgelopen maandag deden zij dat bij wijze van uitzondering wel. Zij verklaarden hun gemeenschappelijke bezorgdheid over het huidige niveau van de euro, dat volgens hen niet de sterke fundamenten van het euro gebied weerspiegelt.

Al voor Jospins toespraak van gisteren hebben de EU-ministers van Financiën de indruk gekregen dat Frankrijk de rol van de euro 11 wil veranderen. Vanaf 1 juli aanstaande is Frankrijk de halfjaarlijkse voorzitter van de EU. Op de agenda van bijeenkomsten van EU-ministers zijn die van de Ecofin niet als gebruikelijk op maandag gepland, maar op dinsdag. Dat betekent dat op maandagen meer tijd ontstaat voor de vergaderingen van de euro 11, waarvoor tot nu toe maandelijks ten hoogste anderhalf uur ruimte is.