Internationaal

LONDEN

De stemming op de uiterst kalme Londense effectenbeurs was vanmorgen positief. Vooral banken en oliemaatschappijen waren in trek. Telecomaanbieder Vodafone, die eerder deze week te lijden had van een stroom aan negatieve berichten, wist zich enigszins te herstellen. De beurszwaargewicht trok daarmee ook de FTSE-index mee omhoog. De graadmeter won 0,63 procent op 6.163 punten.

FRANKFURT

De Duitse DAX-index ging slecht van start. De beursbarometer moest inleveren omdat beleggers nog altijd vrezen voor een verhoging van de Amerikaanse rente. Tegen de middag stond de DAX-index 0,19 procent lager op 7.266 punten. In navolging van de val van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, gisteravond, gaven ook de technologiefondsen op de beursvloer in Frankfurt terrein prijs. Autofabrikant BMW maakte gisteren bekend het verliesgevende Rover voor een symbolisch bedrag van 10 pond te hebben verkocht aan het Britse Phoenix. Beleggers waren weinig enthousiast en zetten het aandeel op een verlies van ruim 1 procent.

PARIJS

De daling van de Nasdaq liet zich eveneens voelen op de Parijse effectenbeurs. De CAC-40-index opende lager, maar wist zich dankzij beurszwaargewicht France Telecom te herstellen. Het aandeel van de telecomgigant profiteerde van goede kwartaalresultaten. Rond de middag noteerde de CAC-index een winst van 0,09 procent op 6.372 punten.

TOKIO

De vrees voor een verhoging van de Amerikaanse rente heeft de Japanse Nikkei-index vanmorgen opnieuw op verlies gezet. De beursgraadmeter leverde 0,8 procent in op 17.701 punten. Het negatieve sentiment op de beursvloer in Tokio werd vooral veroorzaakt door de hightechfondsen. De Japanse beleggers lijken weinig te zien in de alliantie van NTT Docomo en KPN. Het aandeel NTT kalfde 3 procent af. De aandelenkoersen in Australië verloren gemiddeld 1,4 procent. In Hongkong leverde de Hang-Sengindex bijna 2 procent in.

NEW YORK

De aanhoudende mineurstemming op de schermenbeurs Nasdaq duwde gisteren ook de Dow Jones in de min. De Nasdaq verloor 2,3 procent op 3.585 punten. De Dow-Jonesindex volgde met een verlies van 0,6 procent op 10.537 punten. De handel op Wall Street was gisteren uitermate flauw. Het wachten is op nieuwe gegevens over de Amerikaanse economie en een rentebesluit van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed). De verwachting is dat de Fed de rente volgende week met 0,5 procentpunt zal verhogen.