Honderden bruiden achtervolgen een vrijgezel

Tegelijkertijd twee bruiden zien is net zoiets als twee Sinterklazen tegenkomen. Er hoort er van beide soorten eigenlijk maar een tegelijk te zijn. De Amerikaanse film The Bachelor, geregisseerd door de Brit Gary Sinyor, doet je even op tilt slaan omdat er wel honderden bruiden tegelijk in te zien zijn. Ze achtervolgen allemaal één man.

The Bachelor is een remake van een korte film van Buster Keaton uit 1925. In Seven Chances krijgt hij een grote erfenis als hij binnen een dag weet te trouwen. Dat lukt maar steeds niet. Hij bruskeert zijn grote liefde, aanzoeken aan onbekenden mislukken en ten einde raad zet hij een advertentie in de krant, waarop honderden alvast in bruidsjurk geklede vrouwen afkomen. Een paar scènes uit Seven Chances volgt The Bachelor vrij precies na. De beroemdste scène uit de stille film is in de remake evenwel niet overgenomen; de scène waarin Keaton van een heuvel rent achtervolgd door grote rotsblokken. Zo'n scène had in The Bachelor ook niet gepast. De absurditeit van Keaton is vervangen door gezemel over de gevaren en geneugten van het huwelijk. Aan het begin van de film zien we wilde paarden over een prairie galopperen. Zo zijn mannen, en het verse gras waar ze steeds naar op zoek zijn, dat zijn de vrouwen.

De hoofdrollen in The Bachelor worden gespeeld door Chris O'Donnell en Renee Zellweger. O'Donnell was Robin in twee Batmanfilms en brak door in Scent of a Woman. O'Donnell was in die film met Al Pacino goed omdat hij zo o zo jong was. Dat is hij zeven jaar later niet meer. Iets ander is hij niet geworden. Renee Zellweger, zo aandoenlijk in Jerry Maguire, is nu alleen maar goed in mooie blonde krullen hebben. Iets aardiger bezet zijn de bijrollen, waarin onder meer Brooke Shields, Peter Ustinov en zangeres Mariah Carey te zien zijn. Maar het leukst zijn de figuranten, die in hun bruidsjurken O'Donnell achtervolgen. Zo'n meute op hol geslagen tule, dat blijft een prachtig gek gezicht.

The Bachelor. Regie: Gary Sinyor. Met: Chris O'Donnell, Renee Zellweger, James Cromwell, Edward Asner. In: 42 theaters.

    • Bianca Stigter