GS willen windmolens in zee

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben unaniem ingestemd met de bouw van een demonstratiepark voor windmolens in de Noordzee. Dat schrijven ze in een brief aan het ministerie van Economische Zaken. GS vinden het ,,verstandig'' het park, dat ter hoogte van Egmond aan Zee en Castricum moet worden aangelegd, zo ver mogelijk uit de kust te realiseren.

GS denken daarbij, aldus een woordvoerder, aan ,,in elk geval méér dan acht kilometer''. ,,In theorie zou 22 kilometer mogelijk zijn, want zo ver reiken de territoriale wateren.'' GS willen de ,,belevingswaarde van de open zee'' handhaven en onder de kust vliegende vogels beschermen.

GS zijn van oordeel dat windenergie ,,een sprong vooruit'' is en dat het demonstratiepark kan leiden tot ,,toekomstige windturbines verder op zee, die een goede economische impuls zouden zijn''.

Het kabinet zal komend najaar, na de inspraakprocedures, een definitieve beslissing nemen over de locatie van het Near Shore Windpark. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken noemt het park uniek. ,,Er staan weliswaar windmolens in de Noordzee, bij Engeland, maar dat zijn er slechts een paar. In de Oostzee zijn er óók geplaatst, maar dat is een binnenzee. We zijn benieuwd hoe het experiment in de diepe, wilde Noordzee verloopt.''

Het is de bedoeling dat voor de kust bij Egmond aan Zee en Castricum – de locatie is gekozen uit zes opties – vijftig à zeventig windmolens verrijzen. De woordvoerder van Economische Zaken zegt dat de windmolens honderd megawatt opleveren. Met die energie kunnen honderdduizend huishoudens van energie worden voorzien. De kosten van het project, dat in 2002 of 2003 klaar moet zijn, bedragen 400 miljoen gulden. Het rijk neemt daarvan ongeveer zestig miljoen voor zijn rekening. De rest moet worden betaald door een consortium van bedrijven en organisaties.