Cannes op de buis

Niet langer hoeft de Nederlandse televisiekijker zich verstoken te voelen van het feest in Cannes, waar vanavond het filmfestival losbarst – zoals dat heet. Het Nederlandse Canal+ heeft een aantal directe verbindingen voorzien, te beginnen vanavond om 19.25 uur, als in Cannes de jury onder voorzitterschap van Luc Besson wordt voorgesteld en de eerste sterren de trap van het festivalpaleis bestijgen, voor Vatel van Roland Joffe. Aansluitend vertoont Canal+ Apocalypse Now van Francis Ford Coppola, winnaar van de Gouden Palm 1979.

Canal+ Nederland komt daarna nog twee keer terug op Cannes. Op 17 mei presenteert Jet Sol het magazine Première+ vanaf de Croisette (21.55u.) en op 21 mei is er een live-verslag van de prijsuitreikingen. (Abonnementen op Canal+ zijn zowel per kabel als per schotel mogelijk, inlichtingen 0900-8350).

Wie nog meer wil, kan zich, met behulp van de schotel, wenden tot het Franse Canal+ dat dagelijks ongecodeerd uitzendt vanuit Cannes. Het dagelijkse programma Nulle Part Ailleurs (van 18.20 tot ongeveer 20.30u) verplaatst zijn studio vanuit Parijs naar het strand van Cannes. (Zie voor programmering www.canalplus.fr , te zien via Astra, 19.2 oost, 11.856 v.)

Deze afleveringen van NPA zijn overigens ook zo'n beetje de laatste kans om presentator Nagui in actie te zien in het programma. Begin dit seizoen had Canal+ hem met veel tamtam ingehaald om NPA, ongecodeerd vlaggenschap en abonneefuik van de moeder aller Europese abonnee-televisiestations in Europa, nieuw leven in te blazen. Maar dat is niet gelukt – volgend jaar zal NPA worden vervangen door een nieuwe formule. De thans voor het programma typerende mix van serieuze, meestal culturele informatie en platte grollen wordt daarbij opgegeven. Voortaan is het óf ernst óf luim.

Het Frans-Duitse cultuurkanaal Arte (www.arte-tv.com) maakt zich ook op om uitgebreid aandacht aan Cannes te besteden. Zo is er van 15 tot en met 18 mei (20.15u.) een docusoap te zien over de belevenissen van jonge filmmakers op het festival. Bijzonder op Arte is vooral de eerste vertoning van een nieuwe documentaire van Chris Marker over de in 1986 overleden Russische filmmaker Andrej Tarkovski: Une journéé d'Andrei Arsenevitch (17 mei, 23.05u.). Het slot van het festival viert Arte op 21 mei met een thema-avond gewijd aan de Duitse acteur Klaus Kinski, met o.a. Werner Herzogs documentaire Mein liebster Feind en de film Fitzcarraldo.

En natuurlijk zijn er ontelbare uitzendingen op de Franse zenders TF1, France 2, France 3 en M6. (Alle via Télécom 2B, 5 graden west, alleen in Secam-kleur) M6 biedt een dagelijks festivaljournaal om 20.05u. (www.m6.fr).

Voor wie het Frans niet machtig is, is het speuren geblazen. Wat de Nederlandse publieke omroep betreft, kom ik na het ploegen door gidsjes niet verder dan de documentaire Wachten op Harvey (morgenavond, Ned.3, 23.25u.). Meer uitvoerig is de verslaggeving op kanaal 1 van de ARD (www.das-erste.de , zowel analoog als digitaal op Astra 19,2 oost, of per kabel). Het cultuurmagazine TTT is op 15 mei (22.45 u) en op 21 mei (22.40 u) geheel gewijd aan het festival in Cannes.

Overigens belooft ook de officiële website van het Festival van Cannes (www.festival-cannes.fr) een dagelijks video-aanbod aan persconferenties en verslagen. Een programmaschema is echter nog niet voorhanden.

Reageren op deze rubriek kan via tvplus@nrc.nl. Beginnersvragen over satellietontvangst worden beantwoord op www.nrc.nl/W2/Lab/

Mediarubrieken/tvplus.html

    • Raymond van den Boogaard