Boijmans krijgt geen geld voor Goltzius

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam moet om financiële redenen afzien van de aankoop van een schilderij van de Haarlemse tekenaar en graveur Hendrick Goltzius (1558-1617). De directie maakte vorige maand de voorgenomen aankoop bekend. Het schilderij, gemaakt in 1607, was relatief laaggeprijsd, 750.000 gulden, omdat enkele fragmenten recentelijk niet naar behoren waren overgeschilderd. ,,Wij zijn zeer teleurgesteld'', aldus Jeroen Giltaij, hoofdconservator Oude Kunst van Boijmans, die Goltzius' Maria met kind en engelen begin dit jaar op de Tefaf zag. Daar was de vraagprijs 480.000 dollar, meer dan het dubbele dat hetzelfde werk enkele jaren eerder bij Christie's opbracht.

Hoewel de Stichting Boijmans Van Beuningen al 250.000 gulden had toegezegd, weigerden zowel de Mondriaan Stichting als de Vereniging Rembrandt geld beschikbaar te stellen. Volgens de Mondriaan Stichting vormt het schilderij geen cruciale aanvulling op de Collectie Nederland, omdat er al twaalf schilderijen van Goltzius in openbare collecties zijn opgenomen. De gebrekkige, in Amerika uitgevoerde restauratie was eveneens een reden om van financiële steun af te zien. De Vereniging Rembrandt was vanmorgen niet bereikbaar voor een toelichting. Boijmans' interesse is gerelateerd aan de wens een deelcollectie van grotere schilderijen op te bouwen die rond 1600 zijn ontstaan en die minder typisch Hollands zijn als de kleinere en bekendere werken van bijvoorbeeld Van Goyen en Van Scorel.