Ambassadeursdiner zonder Oostenrijk

. De Oostenrijkse ambassadeur in Nederland, Alexander Christiani, is niet uitgenodigd voor het jaarlijkse ambassadeursdiner met koningin Beatrix, morgen in Amsterdam. Dat hij niet gevraagd is voor het diner in het paleis op de Dam heeft te maken met het besluit tot opschorting van bilaterale contacten met Oostenrijk, dat veertien leden van de Europese Unie drie maanden geleden hebben genomen wegens de toetreding van de extreemrechtse FPÖ tot de Oostenrijkse regeringscoalitie.

Dat heeft de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen desgevraagd bevestigd.

De 59-jarige Christiani, die vier jaar in Den Haag heeft gewerkt en midden juni ambassadeur in Londen wordt, staat bekend om zijn goede persoonlijke relaties met leden van het koninklijk huis. Hij noemde het feit dat hij niet uitgenodigd is daarom vanmorgen ,,vooral kwetsend en bijzonder grievend voor de Republiek Oostenrijk''. ,,Als persoon vind ik het onaangenaam, maar de relatie met uw koninklijk huis blijft goed en er zijn ook nog andere wegen om me duidelijk te maken dat men mijn werk heeft gewaardeerd'', zegt hij.

De ambassade hoopt dat er voor het vertrek van Christiani naar Londen nog een gelegenheid zal worden gezocht hem ,,passend afscheid van Nederland'' te laten nemen, zegt ambassadewoordvoerder Andreas de Valk. ,,Dit temeer omdat hij de afgelopen maanden voor en achter de schermen en uit alle geledingen van de Nederlandse samenleving, ook van leden van het koninklijk huis, waardering kreeg voor de manier waarop hij zijn land vertegenwoordigde'', aldus De Valk. De woordvoerder brengt in herinnering dat Christiani de jaarlijkse vakantie van de koningin in het Oostenrijkse Lech, eind februari, net als premier Kok steeds als een ,,privé-aangelegenheid van majesteit'' heeft aangemerkt en het nadien heeft betreurd dat die vakantie vooral door de aanwezigheid van vele Nederlandse journalisten iets anders werd dan de afgelopen 35 jaar.

Overigens wijst De Valk erop dat ambassadeur Christiani de afgelopen maanden steeds duidelijk heeft gemaakt dat hij Oostenrijk vertegenwoordigt en niet Oostenrijkse politieke partijen of de regerende partijencoalitie van kanselier Schüssel (ÖVP/FPÖ). ,,Hij heeft ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij zelf een andere coalitie in Wenen zou prefereren en erbij gezegd dat er na de democratische verkiezingen van vorig najaar geen alternatief voor de huidige coalitie is.''

Volgens De Valk bestaat er een redelijke kans dat het Oostenrijkse isolement de komende maanden zal worden doorbroken. Namelijk als de veertien andere EU-landen het eens worden over een compromisplan dat thans circuleert. Dat plan wil een ,,monitorende commissie'' laten onderzoeken of de coalitie zich houdt aan de democratische uitgangspunten die in de EU gelden en op basis van dat onderzoek tot tijdelijke opheffing van de maatregelen tegen Oostenrijk besluiten.