30 dagen wegens kladden Churchill

Een 25-jarige Britse veteraan is gisteren veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf voor het bekladden van het standbeeld van de voormalige Engelse premier Sir Winston Churchill gedurende de 1 mei-demonstraties in Londen die uitliepen op een orgie van vandalisme.

De veteraan, James Matthews die inmiddels student is, moest bovendien bijna achthonderd gulden betalen om de beeltenis van de Engelse oorlogsleider en staatsman schoon te maken. Veteranen van de Tweede Wereldoorlog, politici en het algemeen publiek hebben woedend gereageerd op de aanval van een aantal demonstranten op het beeld. Zij lieten onder meer bloedrode verf uit Churchills mond druipen en voorzagen zijn hoofd van een hanenkam. De Britse premier Tony Blair veroordeelde het geweld de dag erna als ,,hersenloos geweld'' en zei dat de daders ,,idioten beneden alle verachting'' waren.

Matthews die gedurende vier jaar diende in Bosnië en Kroatië zei tegen de rechtbank: ,,Ik dacht dat 1 mei de dag was waarop alle mensen op aarde bijeenkwamen om hun mensenrechten uit te drukken en om het recht van vrijheid van meningsuiting uit te oefenen. Ik gebruikte die dag om mijn vrijheid te gebruiken door een uitdaging aan een van de iconen van het Britse establishment.''

Mattews gaf zich zelf vrijwillig aan bij de autoriteiten nadat een foto van hem was verschenen in een Londense krant waarop hij aan het standbeeld hangend was afgebeeld. Hij werd ervan beschuldigd het gezicht en de borst van het beeld met verf te hebben bespoten.

De anti-kapitalistische 1-mei betoging begon vredig maar ontaardde in een veldslag met de politie waarbij onder meer een vestiging van de hamburgergigant Mcdonalds het moest ontgelden. De politie maakte 95 arrestaties. Tijdens het geweld raakten negen politiemensen gewond, waaronder een die in zijn gezicht werd geraakt met een baksteen. Van de zeventien demonstranten die gewond raakten moest twaalf voor behandeling naar het ziekenhuis.

De demonstratie was georganiseerd door een groepering genaamd `Reclaim the Streets'.