Virusverdachte Manila weer vrij

De man die gisteren werd aangehouden op verdenking van het verspreiden van het I Love You computervirus, is vandaag vrijgelaten. Volgens de openbaar aanklager is er onvoldoende bewijs om de 27-jarige bankemployé Reomel Ramones uit Manila vast te houden.

Behalve Ramones en zijn 23-jarige vriendin Irene de Guzman worden nog tien Filippijnen verdacht van betrokkenheid bij het maken en verspreiden van het computervirus dat sinds donderdag in de hele wereld voor naar schatting 22 miljard gulden schade aan heeft gericht. Het virus zorgt er onder andere voor dat vanuit de hele wereld computerwachtwoorden naar een e-mailadres in de Filippijnen worden gestuurd. Het is dit stelen van wachtwoorden waarvoor Ramones vervolgd kan worden. Voor het maken en distribueren van het virus kan dat niet, omdat een wet daartoe in de Filippijnen ontbreekt.

Alle verdachten hebben, net als Ramones en De Guzman, les gehad aan de AMA computerschool in Manila. Het Filippijnse Nationale Bureau van Onderzoek dat de viruszaak samen met de hun Amerikaanse collega's van de FBI onderzoekt, heeft zich verbaasd over de eenvoud waarmee de namen van alle verdachten gevonden konden worden. Het virus is via een eenvoudige internetaansluiting op het net gezet en het enige dat de onderzoekers hoefden te doen, was het telefoonnummer traceren waarmee Ramones en De Guzman inbelden om op het net te komen.

Het duurde dagen voordat een rechter bereid was een huiszoekings- en een arrestatiebevel uit te vaardigen. Bij huiszoeking bleek alle computerapparatuur verwijderd, maar was het volgens de politie duidelijk dat er computers hadden gestaan. Volgens anonieme bekenden van de twee hebben Ramones en De Guzman niet de intentie gehad om miljoenen computers plat te leggen. Ze zouden slechts hebben geprobeerd wachtwoorden van Filippijnse computers in handen te krijgen.

Dossier computerbeveiliging www.nrc.nl