Vermoord drietal in flat blijkt Iers

. De drie mannen die in de nacht van 28 op 29 april jongstleden dood werden aangetroffen in een uitgebrande flat in Scheveningen, hebben de Ierse nationaliteit. Het gaat om een 25-jarige man uit Ennis en twee broers van 29 en 21 jaar uit Bansha, zo is het rechercheteam gisteravond gebleken.

De eerste is geïdentificeerd aan de hand van een foto door naar Nederland overgekomen familieleden. De identiteit van de twee broers is vastgesteld met behulp van DNA-materiaal. De drie slachtoffers zijn met vuurwapens omgebracht en hun lichamen bleken zwaar verminkt. De daders hebben getracht de mannen onherkenbaar te maken door ze in brand te steken. Uit het onderzoek is tevens vast komen te staan dat ze zijn gemarteld, voordat ze werden omgebracht.

Over het motief doet justitie nog geen mededelingen, maar alles wijst op een afrekening in het criminele milieu. Over de voorwerpen of apparaten die in de flat en de berging zijn gevonden, wordt evenmin iets meegedeeld. Omwonenden zijn er echter zeker van dat onder meer apparatuur voor de productie van ecstasy, zeer gewild in Engeland en Ierland, is gevonden.

De politie Haaglanden heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam gevraagd om te onderzoeken of de moorden te maken hebben met de Ier John C., die in 1986 Jennifer Guinness, erfgename van de Guinness-brouwerij, ontvoerde. C. werd veroordeeld voor de ontvoering maar ontsnapte in 1996 uit een Ierse gevangenis. In maart van dit jaar werd C. gearresteerd in Weteringbrug. Bij huiszoekingen werden drugs, vuurwapens en geld in beslag genomen. In Nederland en Ierland werden nog twaalf andere verdachten gearresteerd.