Technologie onder druk, KPN onderuit

De val van de technologiefondsen op Wall Street zette vanmorgen ook de hightechaandelen op het Damrak op verlies. Telecomgigant KPN moest flink inleveren, ondanks een alliantie met het Japanse NTT.

Op de Amsterdamse effectenbeurs kalfde het aandeel KPN vanmorgen 3,5 procent af op een koers van 115,35 euro. Het telecombedrijf liet weten een strategische alliantie aan te gaan met het Japanse concern NTT Docomo, dat een belang van 15 procent in KPN Mobile neemt. De Japanners tellen zo'n 5 miljard euro neer voor het minderheidsbelang. De beurswaarde van KPN Mobile zou daarmee op bijna 88 miljard gulden komen.

Analisten hadden de beurswaarde van de KPN-dochter veel hoger geschat. Het nieuws rond KPN, dat onlangs een samenwerking met het Spaanse Telefónica zag afketsen, kon de beleggers op Beursplein 5 dan ook niet bekoren. Bovendien hadden zij de stille hoop op een Europese partner. NTT Docomo kon evenmin van de samenwerking profiteren. Het aandeel ging op de beursvloer in Tokio meer dan 4 procent onderuit.

Ook de technologieaandelen waren vanochtend uit de gratie op het Damrak, nadat de Amerikaanse Nasdaq met z'n vele hightechfondsen gisteren fors onderuit ging. Chipfabrikant ASM Lithography, dat ook een notering in New York heeft, maakte een behoorlijke smak. Het fonds leverde meer dan 5 procent in. Baan gaf zelfs bijna 6 procent prijs op een koers van 2,37 euro. Daarmee is het noodlijdende softwarebedrijf de koerswinsten van de voorbije dagen alweer bijna kwijt. Baan is met het oog op de beroerde vermogenspositie druk op zoek naar een overnamekandidaat. Getronics en Philips verloren bijna 3 procent.

De vlucht van beleggers uit hightechaandelen deed de traditionele waarden vanmorgen licht opveren, maar dat kon de AEX-index niet aan een stijging helpen. De omzetten op het Damrak bleven laag. Beleggers nemen nog altijd een afwachtende houding in met het oog op een mogelijke verhoging van de rente. Volgende week besluit de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, naar verwachting tot een renteverhoging. De AEX-index stond tegen de middag met een verlies van bijna 1 procent op 662 punten.

De Midkap, de beurs voor middelgrote fondsen, deed het nauwelijks beter met een verlies van 0,52 procent op 644 punten. Raambekledingsproducent Hunter Douglas mocht 1 procent bijboeken op een koers van 23,80 euro. Het bedrijf maakte voorbeurs uitstekende kwartaalcijfers bekend. Beleggers reageerden weinig enthousiast op de voorgenomen fusie van Stork en Internatio-Müller. Stork leverde 2,8 procent in op 13,70 euro. Internatio-Müller verloor 5 procent op 19,95 euro.

Als gevolg van een storing in het telecommunicatienet van KPN ontbreken vandaag enige openingskoersen van de Nederlandse aandelen. Wij bieden hiervoor onze verontschuldingen aan.