Spijtbetuiging van Japanse keizer met instemming begroet

Premier Kok en betrokken belangenorganisaties hebben met instemming gereageerd op de uitlatingen van de Japanse keizer Akihito gisteren in Tokio. Akihito zei op een persconferentie over zijn bezoek later deze maand aan Nederland, dat hij het leed betreurt dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland heeft veroorzaakt.

,,Mijn hart doet pijn als ik denk aan de vele slachtoffers die de oorlog heeft gemaakt en dat zelfs nu nog mensen lijden door de pijn van hun toenmalige ervaringen'', vertelde de keizer. Tijdens de oorlog interneerde de Japanse bezetter 110.000 Nederlandse bewoners van Nederlands-Indië. In deze zogeheten jappenkampen stierven ongeveer 20.000 mannen, vrouwen en kinderen.

In een reactie noemde premier Kok de uitlatingen van de Japanse keizer ,,zeer waardevol''. ,,Ik herken daarin de wijze waarop de keizer in februari sprak over het leed dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. Het is ook een duidelijke uitdrukking van het gevoel dat in de hoogste Japanse kringen leeft over datgene wat in die moeilijke jaren heeft plaatsgevonden.''

Voorzitter R. Boekholt van het Indisch Platform reageert opgetogen. ,,Dit is fantastisch.'' Hij is zeer positief gestemd over de reactie van de Indische gemeenschap in Nederland. ,,De spijtbetuiging zal iedereen die heeft geleden onder de Japanse bezetters goed doen.''

Voorzitter dr. B. Bouman van de Stichting Japanse Ereschulden beschouwt Akihito's publieke spijtbetuiging als een goede ontwikkeling. ,,Wij zijn zeer erkentelijk voor de excuses van Akihito. De spijtbetuiging van de Japanse keizer zal veel mensen, zoals de voormalige troostmeisjes, kunnen helpen het oorlogsleed te verwerken. Tegelijk kijken wij uit naar de volgende stap, de rechtvaardige reparatie door Japan. Die zal moeten komen in de vorm van een financiële compensatie.''