Sony herstructureert top en stelt elektronica centraal

Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft een ingrijpende herstructurering van het management doorgevoerd. Het concern heeft vice-president Kunitake Ando als nieuwe topman en president aangesteld. Hij is de opvolger van Nobuyuki Idei, die voorzitter wordt. De onderneming maakte gisteren verder bekend dat het aantal topfunctionarissen wordt teruggebracht van vijf naar drie.

Met de reorganisatie van de top hoopt Sony meer vaart te kunnen zetten achter de in maart ingezette reorganisatie van de bedrijfsactiviteiten. Het Japanse miljardenconcern wil de focus nadrukkelijker richten op de elektronicapoot, waaronder ook de computerspelletjes vallen. Tegelijk gaat Sony op korte termijn de internetactiviteiten uitbreiden.

De benoeming van Kunitake Ando als nieuwe president moet overigens nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering, maar dat lijkt slechts een formaliteit. De algemene vergadering van aandeelhouders vindt plaats op 29 juni aanstaande. Verder is Teruhisa Tokunaka benoemd tot opvolger van Ando als vice-president. Tokunaka blijft wel de eerste financiële man.

Volgens de persverklaring van Sony zal de wereldwijde leiding van het concern zich vanaf nu concentreren rondom het driemanschap van Ando, Tokunaka en Idei. De laatste zal zich bezighouden met het uitstippelen van de strategie, terwijl Ando zich sterk zal maken voor de elektronicapoot. Oud-president Norio Ohga blijft voorzitter van de raad van commissarissen.

Met de promotie van de 58-jarige Ando, die veel ervaring heeft op het gebied van consumentenelektronica, benadrukt Sony het belang dat zij hecht aan concentratie op de kernactiviteiten. ,,Ik geloof dat de elektronicapoot de kernactiviteit van Sony blijft, ook al schuift het bedrijf steeds meer op richting internet'', zei Ando.

De nettowinst van Sony is het afgelopen jaar met bijna 32 procent gedaald tot 1,25 miljard euro, vooral als gevolg van de duurdere yen. De belangrijkste winstbron blijft de Playstation spelcomputer. Met een aandeel van slechts 9 procent in de omzet is de spelcomputer verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de winst.