Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met de Iraanse geestelijke Eshkevari en een analyse van de huidige politieke situatie in Iran. Begin april sprak hij en andere hervormingsgezinden in Berlijn over de hervormingen na de verkiezingen in Iran. Bij terugkomst werd hij beschuldigd van contra-revolutionaire activiteiten. Hem wacht tien jaar cel. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor de toetsingscommissie euthanasie en een gesprek daarover met de minister van Volksgezondheid Els Borst. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Red chapters: A rebel with a cause. Che Guevara had een belangrijke rol in de Cubaanse revolutie. Zijn actieve steun aan Boliviaanse guerrilla's werd hem echter niet in dank afgenomen. Discovery, 19.00-19.30u.

Im Bann des schwarzen Drachen. De grootste hagedis ter wereld meet zo'n drie meter. Een expeditieteam gaat in Papua Nieuw-Guinea op pad om dit dier en andere diersoorten, zoals de paradijsvogel en allerlei soorten slangen, te filmen. ZDF, 20.15-21.00u.

Noorderlicht: Aids. Eerste van een tweeluik over aids in de Derde Wereld. De documentaire geeft op bittere wijze aan hoe de verhoudingen in de wereld liggen: 5 procent van alle geïnfecteerden in de wereld woont in het Westen, waar 95 procent van de middelen voorhanden is. De overige 95 procent van de HIV-geïnfecteerden leeft in ontwikkelingslanden waar slechts 5 procent van de middelen beschikbaar is. Ned.3, 20.20-20.49u.

Zembla: De nobele manager. Over met ethisch zakendoen van multinationals met onder anderen de visies van oud-topman van Shell en nu werkzaam voor Amnesty International Geoffrey Chandler, FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en issue-manager bij Shell Tim van Kooten. Ned.3, 21.19-22.00u.

Reputations. De verlegen George VI werd koning tegen zijn zin na het aftreden van zijn broer, Edward VIII in 1936. Desondanks slaagde hij erin de monarchie te redden. Afl.: George VI. BBC2, 22.00-23.00u.

Vergezicht. Portret van een Cubaans gezin uit 1996 dat per vlot naar Florida in Amerika vlucht. Het gezin overleeft de oversteek per vlot, maar daarna begint de moeilijke periode van aanpassing. Ned.3, 23.25-0.20u.

PRAATPROGRAMMA

Babylon. Discussie met filosofen, sociologen, bank- en reclamemensen en hulpverleners over de rol van het geld. De huizenmarkt staat op zijn kop, de economie draait als een lier en zelfs grootmoeders gaan naar de beurs. Ned.1, 21.36-22.21u.

SPORT

Voetbal. Verslag van de wedstrijd Bayern München-Real Madrid in de halve finale van de Champions League, voorafgegaan door een voorbeschouwing, TV2, 20.10-22.57u.

Dubbelportretten. Serie portretten van sportieve wielerkoppels. Eric en Roger De Vlaeminck zijn twee grote kampioenen op de fiets, zowel op de weg als in het veld. Met de haat-liefdeverhouding die ze hebben is het moeilijk om ze voor een interview samen te krijgen. Afl.: De Vlaeminck – De Vlaeminck. Canvas, 22.50-23.55u.

MUZIEK

Waskracht! Een nieuwe stap in infotainment (?), de gezongen documentaire. Hanneke Groentenman interviewt zingend op Monty Pythons' Always look on the bright sight of life de debuterende schrijver Thomas van Aalten. Verder o.a. het gezongen verhaal van de vrouw die uit voorzorg haar eierstokken liet verwijderen, een ex-timmerman die per ongeluk zijn vingers afzaagde en het `interviewhok' van Bureau Interfuture. Ned.3, 19.52-20.20u.

FILM

. Clair de femme (Constantin Costa-Gavras, 1979, Frankrijk/Italië/West-Duitsland). A-typische, op literaire leest geschoeide Costa-Gavrasfilm, naar roman van Romain Gary, over nachtelijke zwerftocht van Yves Montand, wiens ongeneeslijke vrouw in alle rust zelfmoord wil plegen. Hij vindt troost bij Romy Schneider, die zo haar eigen problemen heeft. TV5, 18.15-20.00u.

Cool As Ice (David Kellogg, 1991, VS). Op de maat van rapper Vanilla Ice geschreven flut-romance. Bijrol van Naomi Campbell. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

Primal Fear (Gregory Hoblit, 1996, VS). Richard Gere als topadvocaat die schijnbaar hopeloze moordzaak aanneemt in rechtbankthriller die clichés met onwaarschijnlijkheden afhamert. SBS6, 20.30-22.30u. & 22.50-23.15u., met reclame.

Funny Farm (George Roy Hill, 1988, VS). Chevy Chase is belangrijkste troef van matige komedie over vermoeide echtelieden uit New York, die hun draai proberen te vinden op het platteland. Veronica, 20.30-22.20u., met reclame.

Miami Rhapsody (David Frenkel, 1995, VS). Slap aftreksel van een Woody Allen-film lijkt op een gepolijste reeks soap-afleveringen vol wijsneuzerige constateringen en snedige opmerkingen. Sarah Jessica Parker aarzelt in het huwelijk te treden, gelet op de overspeligheid van zowel haar ouders (Mia Farrow en Paul Mazursky) als haar broer en zus. Model Naomi Campbell in een bijrol. RTL4, 21.00-22.45u., met reclame.

Meet Me in St. Louis (Vicente Minnelli, 1944, VS). Fameuze romantische musical, met Judy Garland, over eenvoudig familiegeluk in het St. Louis van 1903. Tot de nummers behoren `The Trolley Song' en `Have Yourself a Merry Little Christmas'. ARD, 0.45-2.35u., nagesynchroniseerd.

Come Next Spring (R.G. Springsteen, 1956, VS). Pastoraal melodrama. Tot inkeer gekomen alcoholicus Steve Cochran probeert samen met vrouw Ann Sheridan een boerderij in Arkansas op te bouwen. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u.

Lightning, the White Stallion (William A. Levey, 1986, VS). Mickey Rooney probeert zijn gestolen paard terug te winnen in familiefilm. Morgen, SBS6, 14.35-16.05u., met reclame.