Ontvoerders breken uit omsingeling

Moslimrebellen van Abu Sayyaf die al ruim twee weken een groep toeristen gijzelen in het zuiden van de Filippijnen, zijn er in geslaagd om met hun gijzelaars door het cordon van het leger te breken.

Dat heeft een politiewoordvoerder vanmiddag tegen het persbureau AFP gezegd. Al eerder werd bekend dat afgelopen zondag een groep ontvoerders er in is geslaagd om met drie gijzelaars te ontsnappen aan de omsingeling van het leger. Volgens een legerwoordvoerder werd de groep met de drie blanke gijzelaars, twee vrouwen en een man, niets in de weg gelegd uit vrees voor de veiligheid van de gegijzelden.

Volgens een ander, onbevestigd bericht zouden de ontvoerders de 57-jarige Renate Wallert uit het Duitse Göttingen spoedig vrij willen laten. Haar gezondheidstoestand verslechtert snel. Een mede-gijzelaar zei tegen een journalist die enkele dagen geleden bij de gegijzelden mocht komen, dat Wallert drie beroertes heeft gehad.

Vandaag is in Jolo, de hoofdstad van het gelijknamige eiland waar de toeristen worden vastgehouden, een onderhandelaar uit Libië aangekomen. De rebellen van Abu Sayyaf, waarvan de leiders hun opleiding in Libië hebben gehad, hadden gevraagd om deze onderhandelaar, de voormalige Libische ambassadeur in de Filippijnen, Rajab Azzarouq. Hij was in 1996 betrokken bij het akkoord dat moslims via een referendum autonomie belooft op Mindanao.

Tegelijk met de komst van Azzarouq is vandaag de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie Javier Solana in de Filippijnen aangekomen. Hij zal er bij president Joseph Estrada op aan dringen geen militair geweld te gebruiken om de gijzelaars, onder wie zeven met een EU-paspoort, vrij te krijgen. Voor Estrada is de komst van Azzarouq en Solana een nederlaag aangezien hij sinds de gijzelingsacties van Abu Sayyaf eind maart begonnen met de gijzeling van 29 schoolkinderen en hun leraren – acht van hen worden nog vastgehouden – steeds heeft gezegd dat het om een binnenlandse aangelegenheid gaat.

De regeringsonderhandelaar Nur Misuari, oud-rebellenleider en nu gouveneur van een uit vier provincies bestaande autonome moslimregio, is vervangen door moslimleider Ghazali Ibrahim.

    • Robert Giebels