Olla Vogala

`Olla vogala' zijn de eerste twee woorden die een verliefde monnik in de middeleeuwen op het schutblad van een religieus geschrift neerschreef. De woorden zijn deel van de allereerste tekst in het Nederlands. Ze vormen ook de naam van een kleurrijk, 22-koppig orkest uit Vlaanderen. De zangers, strijkers, blazers, percussionisten en bespelers van volksinstrumenten als schalmei, draailier en accordeon zijn afkomstig uit de jazz, folk, klassieke en oude muziek. En al die achtergronden klinken door op Gnanomo, hun tweede cd.

Olla Vogala begon ooit als begeleidingsorkest voor stomme films en noemt zichzelf heel bescheiden `fanfareorkest'. `Vleesgeworden eclecticisme' is meer van toepassing. De groep beperkt zich namelijk niet tot een bepaald tijdvak of land en vermengt met het grootste gemak hoge kunst met laag vermaak. Cerebrale dansmuziek uit de Renaissance wordt afgewisseld met Vlaamse volksmuziek, raï wordt gekoppeld aan Franse chansons en swingende jazz-licks worden gecombineerd met razendsnelle ritmes op de tabla. Op de instrumentenlijst staan naast serieuze instrumenten als violen en doedelzak ook wenskaarten en speelgoedgitaren vermeld. Bij vlagen klinkt Olla Vogala als de vroege Dead Can Dance of Cheb Mami in een introspectieve bui. Een dergelijk label doet echter geen recht aan de veelvoud aan invloeden die het orkest heeft opgezogen en verwerkt.

Olla Vogala: Gnanomo (Zoku, 07243 826310 26) Distr EMI.

    • Edo Dijksterhuis