Muziek en babbeltje terwijl u sorteert

Een diskjockey moet PTT-personeel in Den Bosch opzwepen met informatie, plaatjes en platte grappen.

Diskjockey Leo Hendriks (34) zet zijn onvervalste Rob Out-stem op, een accent zoals je dat nog maar zelden hoort. Nog uit de tijd dat hij Goud van Oud-feestjes presenteerde. ,,Jaaah mensen, wat een heerlijke plaat. En nu lekker doorwerken met Sex bomb van Tom Jones.'' Opnieuw vult stampmuziek de gigantische hal. Dat aankondigen, eigenlijk hoeft dat niet, het gaat om de plaatjes en de informatie. ,,Maar ja, je blijft diskjockey, hè?''

Sinds januari heeft het sorteercentrum brieven van PTT Post in Den Bosch zijn eigen diskjockeys. Zes man: twee uitzendkrachten en vier sorteerders met draai-ervaring. Ze moeten informeren en entertainen. ,,Onze taak is veel moeilijker dan die van collega's in Hilversum'', zegt DJ Peter van der Elst (51, ex-automonteur). ,,Ons publiek zegt meteen wanneer je bagger draait.''

Vroeger, een halfjaar geleden, was het behelpen na elf uur 'savonds. De vijfhonderd medewerkers die avonddienst draaien in het sorteercentrum, moesten zich behelpen met de heavy metal van radio 3, het gebabbel van radio 1 en 2 en de zachte stem van Jan van Veen op Sky Radio. Met als gevolg dat de productie na elven kelderde. ,,Het personeel viel in slaap'', zegt woordvoerder K. van Tankeren van PTT Post.

Op verzoek van enkele personeelsleden hield het bedrijf een proef met uitzendkrachten als DJ. Ze zouden verzoekplaten draaien en huishoudelijke mededelingen doen. En het werkt, zegt Van der Elst: ,,Ik zweep ze op als ze inzakken, ik vertel ze mooie verhalen en stuur ze, waar nodig, bij.''

Twee ton kostte het project in Den Bosch, dat nog zeker tot januari duurt. Maar het was volgens Van Tankeren hard nodig dat er iets gebeurde. ,,Wij sorteren hier ruim 3,5 miljoen poststukken; daarvan komt altijd nog een percentage te laat. Het personeel moest beter geïnformeerd worden en mocht meer vermaakt worden.'' Anticiperen op de workflow en een animerende rol van de DJ, heet dat in PTT-taal.

Tussen de platen door praat Van der Elst honderduit: over het huwelijk van zangeres Linda Wagenmakers, een plaatje dat hij op de kop heeft getikt of wat lokale nieuwtjes. Het lezen van de bedrijfsinformatie gaat uitzendkracht Van der Elst minder goed af. Maar wat moet je ook met zinnen als: Sluiten tweede gang dvg of Prognose platte stukken: tienduizend? Van der Elst maakt er maar een grapje van. ,,Weet je wie géén plat stuk is? Mijn vrouw!''

Op de sorteerafdeling werken mensen van allerlei afkomst, bijna allemaal met verschillende muzikale smaak. De dames van de sorteermachines houden meestal van country en Nederlandstalige muziek, de rouwdouwers op de heftrucks willen Metallica, één vrouw zweert bij de Duitse folklore van de Wildecker Herzbuben. In principe wordt alles gedraaid, wie zeurt krijgt een preek van Van der Elst: ,,Laten we het alsjeblieft gezellig houden, ja?''

Toch is het niet eenvoudig om iedereen tevreden te houden, weten Hendriks en Van der Elst. Hendriks heeft het wat makkelijker; zijn cd-collectie bestaat vooral uit Top 40-muziek. Maar als Van der Elst draait, is er ook gepaste muziek voor de allochtonen op de werkvoer. Tarkan, Khaled, u vraagt en wij draaien. Regelmatig roepen anderen naar boven of dat kattengejank af mag, vertelt Van der Elst. Hij snapt de irritatie, maar trekt zich er niets van aan. ,,De gesluierde medemens heeft ook recht op muziek.''

Vanaf elf uur wordt het spannend, ook voor de DJ's. De post naar Leidschendam moet klaarstaan en ook andere vrachtwagens moeten snel uitrijden. Hendriks dempt het geluid en leest het filenieuws voor. ,,Eerste gang klein wordt gesloten'', zegt hij erbij.

Van der Elst scharrelde al langer met zijn cd's op feestjes, maar ,,dit is toch veel mooier''. En dat gezeur over de muziekkeuze, ach, ga maar eens op een middelbare school draaien. ,,Dan word je na één verkeerde plaat door een paar honderd mensen voor ouwe lul uitgemaakt.''

    • Guus Valk