Maximum- snelheid voor beleggers

Topmanagers beginnen een ethisch réveil in de beleggerswereld. Voortaan verantwoord uw geld investeren, geldwolven!

Willen zo veel mogelijk beleggers zich met hun spaarcenten melden? Anders wordt het niets met de nieuwe economie. Maar wel verantwoordelijke beleggers graag. Geen `geldwolven' of `mensen die menen dat je nu door bluffen en drammen snel rijk kunt worden'.

Dat schrijft een groep topmanagers in een nog te verspreiden pamflet. Onder wie Roel Pieper (ex-Philips), Eckart Wintzen (ex-BSO), Harry Starren (VNO-NCW), Pieter Bouw (ex-KLM) en Trude Maas (ABN Amro). Want al die beleggers die `absurde vermogenswinsten najagen', helpen de nieuwe economie maar `om zeep'.

De noodkreet, geformuleerd door hoofdredacteur Sander Wieringa (NeXTMagazine) en ondertekend door de tien managers valt deze week bij 100.000 Nederlandse managers in de bus. Want Wieringa krijgt de laatste tijd ,,alleen nog maar negeatieve reacties'' op de nieuwe economie. Door perikelen rondom de beursgang van internetbedrijf World Online en de schommelingen op de Amerikaanse Nasdaq-beurs ,,zijn beleggers én ondernemers plotseling kopschuw geworden'', moppert hij. ,,Ze durven hun geld niet meer in ICT-bedrijven te steken. Dat kan heel schadelijk zijn voor de nieuwe economie in Nederland. Want de rest van de wereld gaat gewoon verder.''

World Online zag zijn aandelenkoers dalen na de beursgang omdat beleggers massaal verkochten om snel winst te maken: De geldwolven, volgens het pamflet. En publiciteit over oprichtster Nina Brink joeg de koersen verder omlaag. Ook zij bleek ongemerkt `absurde vermogenswinsten te hebben nagejaagd', om in jargon van het pamflet te blijven.

Het gevolg: Een nieuw bedrijf als Newconomy van Maurice de Hond moest voor een lage koers (10.50 euro) naar de beurs, zegt Wieringa. ,,Dat is toch jammer. Die bedrijven zouden veel meer geld kunnen binnenhalen.''

Hebben ondertekenaars als Roel Pieper zelf niet het nodige verdiend met speculatieve beleggingen? Welnee, zegt Wieringa (Pieper zelf was onbereikbaar): ,,Hij is meer investeerder dan speculant. Hij heeft oog voor de lange termijn. Hij waarschuwde voor de de te hooggespannen die World Online schiep.'' ,,Gelukkig hebben beleggers de vrijheid om te speculeren'', antwoordt Hans de Klerk, woordvoerder van vermogensbeheerder Robeco, op de vraag of de oproep wel realistisch is. ,,Die vrijheid heb je in elke markt. Er geldt geen maximum snelheid voor beleggers.''

Is de oproep realistisch? Dat doet niet terzake, vindt Wieringa. De nieuwe economie is van ,,groot maatschappelijk belang'' voor Nederland. Ondernemers en beleggers ,,mogen het vertrouwen niet verliezen''. De nieuwe economie geeft kleine Internetbedrijven de kans de kans monopolies van multinationals te doorbreken, juicht Wieringa. ,,Dat moet zo doorgaan.''

    • Frederiek Weeda