Kritiek op fusie Stork en Internatio

Beleggers staan kritisch tegenover de fusie van Internatio-Müller en Stork. ,,We gaan zeker contacten leggen met de collega-aandeelhouders'', stelt bestuursvoorzitter C. de Swart van grootaandeelhouder ASR.

De Swart, goed voor een belang van ruim 6 procent in Internatio-Müller, ziet niet echt een voordeel in de gisteren aangekondigde krachtenbundeling met Stork. ,,We zijn alleen al niet enthousiast over de verwatering van ons belang. Dat komt uit op 3,3 procent'', aldus de voorzitter van verzekeraar ASR (Amersfoorste Stad Rotterdam) vanochtend.

Ook vindt De Swart het vreemd dat hij maandag werd verrast door het nieuws. ,,Natuurlijk zijn bedrijven niet verplicht om de grote aandeelhouders te informeren, maar ik zou dat zelf wel altijd doen''. Ook ING, Delta Lloyd en Aegon hebben een groot belang in Internatio.

De negatieve reactie van de financiële wereld uit zich ook in de dalende beurskoers. Internatio stond tegen het middaguur bijna 5 procent lager (op 20 euro), terwijl Stork bijna 3 procent terugmoest op 13,70 euro. ,,Ik heb nog geen enthousiaste reactie onder beleggers gehoord'', zo stelt directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters. ,,Bij Internatio-Müller wordt [met de verkoop van enkele activiteiten] eindelijk een strategische keuze gemaakt, maar door de fusie met Stork kunnen de beleggers daar helemaal niet van profiteren. Aandeelhouders van Stork zien het bedrijf, na een bijzonder slecht jaar, tegen een te lage koers instappen in de fusieonderneming.''

De Vries van de VEB vindt het nog te vroeg om verzet tegen de voorgestelde fusie te organiseren. ,,Dat soort zaken gebeurt nooit één dag na de aankondiging. Maar veel mensen zullen zien dat de fusie geen probleem oplost. Door twee worstelende midkapfondsen bij elkaar op te tellen krijg je geen bedrijf met een scherpe focus. Je moet met een lantaarn zoeken naar de synergie.''

Beide fusiepartners zijn momenteel sterk ondergewaardeerde beursfondsen. Die verborgen waarde maakt het ook voor grote beleggers interessant om grote belangen te verwerven. De onderwaardering blijkt wel uit de oorlogskas van 1 miljard euro die de bedrijven na de verkoop van activiteiten denken over te houden. ,,Dat bedrag is meer dan de waarde van de twee bedrijven op de beurs samen'', stelt De Vries van VEB. Los van de strategie is er ook kritiek op de fusieconstructie. ,,Je kunt stellen dat de aandeelhouders van Stork nu een soort extra premie krijgen door de waarde te verzilveren van de bezittingen van Internatio die straks worden verkocht'', stelt een analist.

CAHIERwww.nrc.nl

    • Erik van der Walle