KALFSGEHAKTBROOD

Een meatloaf, oftewel gehaktbrood, is een soort Noord-Amerikaanse tegenhanger van de Nederlandse gehaktballen, hoewel ik voor een meatloaf niet dezelfde verheven status van de gehaktbal zou durven opeisen. Voor mij zijn romige aardappelpuree en maïskorrels uit blik (alleen van Green Giant) bijna vereist als bijgerechten. Afhankelijk van hoe sappig het gehaktbrood is, is een krachtige, maar wel dunne jus er ook heel geschikt bij. Het gehaktbrood hieronder is echt heel sappig. Laat het daarom na het bakken ten minste 5 minuten staan voor u het in plakken snijdt, zodat het snijden makkelijker gaat. Giet de sappen over in een schenkkan en geef die er apart bij.

Doe de blokjes brood in een grote kom. Klop het ei met de melk en giet het mengsel over het brood. Schep alles goed om en laat circa 15 minuten staan. Prak het broodmengsel daarna met een vork tot een brij. Schep de mosterd, het zout, wat peper, de basilicum, tijm, nootmuskaat, sjalot, bleekselderij en peterselie door deze broodbrij.

Bak de spekreepjes in een droge Tefal-koekenpan tot ze uitgebakken zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken en even afkoelen. Schep de spekjes en de kalfstartaar door het brood-groentemengsel. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem 3 uur of tot een nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175° C. Stop het gehaktbroodmengsel in een brood- of cakevorm van 22 cm lang en 6 cm diep. Dek de vorm losjes af met aluminiumfolie en zet 40 minuten in de oven. Neem de folie van de vorm (gooi de folie niet weg!) en laat het gehaktbrood nog 10 tot 15 minuten bakken. Neem de vorm uit de oven en dek hem losjes af met de aluminiumfolie. Laat 5 minuten staan voor u het brood in plakken snijdt. Serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree en maïskorrels of broccoli.

    • Kim Maclean