Japans bedrijf verwerft belang in KPN Mobile

Het Japanse mobiele telefoonbedrijf NTT Docomo neemt voor 5 miljard euro een belang van 15 procent in het mobiele telefoonbedrijf van KPN. Docomo, op de beurs het meest waardevolle telecommunicatiebedrijf ter wereld, heeft daarmee gekozen voor een Nederlandse partner voor zijn eerste serieuze expansie buiten Azië.

Dat is vanmorgen bekendgemaakt. NTT Docomo en KPN Mobile willen samen in Europa nieuwe diensten gaan introduceren. Technologie die nog in ontwikkeling is zal het de komende jaren mogelijk maken onder meer videobeelden te verzenden via de zaktelefoon. NTT Docomo loopt in Japan nu al voorop met nieuwe diensten op het gebied van mobiele telefonie. Zes miljoen Japanners gebruiken de zogenoemde i-mode van Docomo om te internetten en elektronische berichten te verzenden via de mobiele telefoon.

Bestuurslid J. Drechsel (internationale activiteiten) bevestigde vanmorgen dat KPN de beursgang van KPN Mobile wil doorzetten. ,,We ronden nu deze deal zo snel mogelijk af'', aldus Drechsel. ,,Als dat voor 1 juli lukt is dat fantastisch. Daarna staat niets een beursgang meer in de weg.''

De overeenkomst met NTT Docomo komt drie dagen nadat KPN fusiegesprekken met het Spaanse Telefónica afbrak. De Europese Commissie heeft vanmorgen een onderzoek aangekondigd naar de achtergronden van het afketsen van de fusie. Bekeken wordt of de Nederlandse dan wel de Spaanse overheid de overeenkomst tussen beide bedrijven op een ongeoorloofde manier heeft gefrustreerd.

Het belang van Docomo zal naar verwachting na de beursgang teruglopen tot 12,5 procent. Dat betekent dat KPN Mobile gewaardeerd wordt op 44 miljard euro. Met Docomo is afgesproken dat de zeggenschap van Docomo niet zal verwateren, maar gehandhaafd blijft op 15 procent. KPN wil de opbrengst van de participatie van Docomo gebruiken voor de aflossing van een lening, die eind vorig jaar werd afgesloten voor de overname van het Duitse E-Plus.

In een toelichting vanmorgen werd duidelijk dat de contacten tussen NTT Docomo en KPN onder meer te danken zijn aan KPN's Amerikaanse partner Bell South. De bestuursvoorzitters van NTT Docomo en Bell South kennen elkaar vanuit hun studietijd.

ACHTERGROND: pagina 15