Internationaal

LONDEN

De Europese beurzen waren vanmorgen nog steeds in de greep van rentevrees. Beleggers houden zich stil in afwachting van de bijeenkomst van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Zij verwachten dat de Fed de rente volgende week zal verhogen, nu de werkloosheid in de Verenigde Staten afgelopen maand sneller is gedaald dan verwacht. De handel op de Londense beursvloer was dan ook dun. Telecomgigant Vodafone verloor nadat de zakenbank Lehman Brothers liet weten het koersdoel van Europese telecomfondsen met 12 procent te verlagen. De FTSE-index verloor 0,3 procent op 6.198 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt gingen de aandelenkoersen al direct bij opening naar beneden. Het negatieve sentiment werd vooral veroorzaakt door de val van de Amerikaanse technologiefondsen. Ook Deutsche Telekom leed onder de negatieve berichten rondom Europese telecomfondsen. Het aandeel verloor 1,12 procent. De DAX-index stond rond de middag 1,6 procent lager op 7.291 punten.

PARIJS

Telecomwaarden en technologiefondsen trokken ook de Parijse beursgraadmeter omlaag. Rond de middag noteerde de CAC-index een verlies van 1,5 procent op 6.419 punten. Opvallend was de stijging van het aandeel van France Telecom, dat er in de herwaardering van Lehman relatief goed vanaf kwam.

TOKIO

De Japanse effectenbeurs leverde opnieuw fors in. De Nikkei-index sloot vanmorgen bijna 2 procent lager op 17.845 punten. De daling van de index kwam grotendeels voor rekening van de technologiefondsen. Het aandeel NTT Docomo verloor ruim 4 procent, ondanks berichten dat het een minderheidsbelang neemt in KPN Mobile. Ook de overige beurzen in het Verre Oosten waren somber. In Hongkong sloot de Hang-Sengindex op een verlies van 0,83 procent. In Zuid-Korea eindigde de index 1,22 procent lager. De Australische koersen verloren gemiddeld 0,67 procent.

NEW YORK

De financiële waarden en farmaceutische fondsen voorkwamen gisteren dat de effectenbeurs van New York weggleed. Zij compenseerden de negatieve stemming onder de technologiefondsen. De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,24 procent op 10.604 punten. De Nasdaq, waaraan veel technologiefondsen genoteerd staan, verloor 3,85 procent op 3.670 punten. Deze beurs had te lijden van een artikel over Cisco in Barron's. Het tijdschrift meldde dat de computerfabrikant niet meer zo snel zal groeien als het tot nu toe deed. Beleggers deden daarop het aandeel van de hand.