Industrie ziet omzet fors stijgen

De industrie heeft in het eerste kwartaal 15 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Ongeveer tweederde deel van de omzetgroei kwam voor rekening van de aardolie- en chemische industrie. Hier waren de afzetprijzen als gevolg van de gestegen aardolieprijzen veel hoger dan in het eerste kwartaal van 1999, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alle branches profiteerden van hogere afzetprijzen. De hogere prijzen zijn niet de enige reden voor de omzetstijging. Het eerste kwartaal van 2000 telde twee extra werkdagen, wat goed was voor 4 procent meer omzet. De binnenlandse markt zag de omzet met 13 procent minder sterk toenemen dan de omzet op de buitenlandse markt: hier was de stijging 17 procent.