Hockeybond stemt in met winstpremies

Na langdurig overleg heeft de Nederlandse hockeybond (KNHB) ingestemd met een winstpremie voor de nationale selecties. Een medaille bij het toernooi om de Champions Trophy, van 26 mei tot en met 4 juni in Amstelveen, levert de internationals een bedrag op van bruto 2.500 gulden per persoon. Na de Olympische Spelen wordt prijzengeld eerder regel dan uitzondering.

Tot een paar maanden geleden hanteerde de KNHB de stelregel dat tot `Sydney' geen vergoedingen uitgekeerd zouden worden. De bond bleek echter vatbaar voor het argument dat een toptoernooi in eigen land zoveel exposure oplevert dat de internationals daarvan mee mogen profiteren. ,,Het is ook in ons belang dat onze nationale teams goed presteren'', zei bondsdirecteur Johan Wakkie gisteren.

Binnen de nationale selecties leeft al geruime tijd de wens om vergoedingen te ontvangen op basis van het `loon-naar-werken'-principe. Twee jaar geleden, bij de succesvolle WK in Utrecht, benutte de KNHB een deel van de winst om de spelers te belonen. De titel van de mannen was goed voor 10.000 gulden per persoon, de tweede plaats leverde de vrouwen ieder 7.500 gulden op.

Ditmaal komt het bedrag, maximaal 90.000 gulden, uit de algemene middelen. Op de toernooibegroting (5,2 miljoen) heeft de KNHB nog altijd met een tekort van twee ton. Via de dagverkoop denkt de bond het gat te dichten. Van het aantal toegangsbewijzen (90.000) is 63 procent verkocht. Op de begroting is rekening gehouden met 70 procent.

Discussies over premies hebben in het verleden meermalen de boventoon gevoerd binnen de mannenselectie, tot ergernis van bondscoach Maurits Hendriks. Die verklaarde gisteren tevreden te zijn met de regeling.

Hendriks benadrukte dat het toernooi om de Champions Trophy in het teken staat van `Sydney'. ,,Wij zijn zeer ambitieus, maar het gaat dit jaar om de Spelen. Wij gebruiken de Champions Trophy ook om te experimenteren. Zijn selectie speelt komend weekeinde tweemaal in en tegen Spanje.

In de aanloop naar de Spelen speelt de wereldkampioen twee oefentoernooien, in Edinburgh (met Spanje, Ierland en Schotland) en in Hamburg (Groot-Brittannië, Z-Korea en Duitsland). Verder staan testseries tegen Spanje en Korea op het programma. Hendriks weigerde tot voor kort te oefenen tegen de Aziaten die bekend staan om hun drang spelpatronen te kopiëren. ,,Die ploeg beschouw ik als een medaillekandidaat. Daarom speel ik in de aanloop graag een paar keer tegen ze.''

Nederland opent het olympisch toernooi op 16 september tegen Groot-Brittannië. Maleisië (18/9), Canada (20/9), Duitsland (23/9) en Pakistan (26/9) zijn de volgende tegenstanders. Voor de vrouwen begint het toernooi op 17 september tegen China. Daarna volgen groepswedstrijden tegen Zuid-Afrika (19/9), Nieuw Zeeland (20/9) en Duitsland (22/9).

De selectie: Doel: Jansen (Den Bosch), Vogels (HGC); Verdediging: Jazet, Van Weel (B'daal), Van Pelt (HDM), Taekema (HCKZ), Van der Weide (Den Bosch), Windt (A'dam); Middenveld: Brinkman (SCHC), Delmee (Den Bosch), Veen (HGC); Aanval: Brouwer (Den Bosch), Buma, De Nooijer, Van Wijk (B'daal), Eikelboom (A'dam), Van Esseveldt (Kampong) en Geeris (OZ).