Fusie komt Stork beter uit dan IM

Stork en Internatio-Müller gaan fuseren. Voor Stork ziet de financiële wereld de logica hiervan wel in. Maar IM is na bekendmaking van het fusienieuws de gebeten hond.

Het aandeel Internatio-Müller (IM) noteerde vanochtend op het dieptepunt 6 procent lager dan de ook al lagere slotkoers van gisteren. Beleggers in het fonds reageerden daarmee nogal afwijzend op het `onderonsje' tussen Stork-topman Aad Veenman en IM-voorzitter Herman Scheffer, dat gisteren leidde tot de bekendmaking van een voorgenomen fusie tussen beide bedrijven.

Veenman en Scheffer zijn beide commissaris bij de Rabobank. ,,En ach, hoe gaan die dingen'', zegt Scheffer. ,,Na een vergadering van commissarissen bij Rabo zijn we gewoon wat langer bij elkaar blijven zitten om te kijken wat we voor elkaar konden betekenen.''

De belangstelling van Veenman moet snel zijn gewekt. Zijn bedrijf kan wel een impuls gebruiken. Stork wordt geconfronteerd met een kwakkelende beurskoers, geringe rendementen bij de productie van machines voor de voedselindustrie (met uitzondering van de machinebouw voor kippenslachterijen) en een verliesgevende ingenieurspoot. Bovendien brengt IM een mooie bruidsschat in met zijn divisie installatietechniek, bepaald niet de sterkste activiteit van Stork.

Na GTI worden Stork en Internatio-Müller in Nederland de grootste aanbieders op de bloeiende markt voor installatietechniek. Is het niet vreemd dat IM daarvoor zoveel andere activiteiten afstoot? ,,Dat IM kiest voor een kernactviteit als Imtech – waar de installatiepoot in ondergebracht is – valt te billijken'', zegt analist Richard Brakenhoff van Kempen & Co. ,,Maar IM had uit de opbrengst van de bedrijven die nu worden afgestoten via allianties of aankopen ook op eigen kracht kunnen doorgroeien.''

IM-voorzitter Scheffer is het daar niet mee eens. ,,Er onstaat met de nieuwe combinatie een bedrijf waarbij de klant voor al zijn wensen en problemen bij één loket terecht kan. Wij zijn goed in het bouwen van installaties, Stork in onderhoud. Het is slechts één van de punten waardoor je bij deze fusie over een perfect match kunt praten.''

Scheffer is sinds vijf maanden bestuursvoorzitter van Internatio-Müller. Eerder maakte hij furore bij Gist-Brocades, dat hij afslankte en uithuwelijkte aan DSM. Bij IM volgt hij hetzelde traject. Niet-kernactviteiten als chemische distributie, de medicijnengroothandel Interpharm en de bescheiden overslagactiviteiten in de Rotterdamse haven (waar Internatio ooit begon als vervoerder van ijzererts per schip) worden afgestoten.

Vooral bij het afstoten van het goed renderende Interpharm kunnen vraagtekens worden gezet. Scheffer heeft echter vastgesteld dat hij binnen Europa met zijn medicijnengroothandel nooit een rol van betekenis kan spelen. GEHE uit Duitsland maakt de dienst uit in deze branche, gevolgd door het eveneens Duitse Phoenix, grootaandeelhouder in de Nederlandse concurrent Brocacef, en Alliance Unichev (Brits/Frans). Daarom zinspeelde Scheffer tijdens de presentatie van de jaarcijfers in maart al over afstoten van zijn medicijnenhandel.

Ook Stork heeft bedrijven in de aanbieding, waaronder de divisie die machines produceert voor de voedselindustrie. Samen denken de fusiepartners uit de verkoop van bedrijven ruim twee miljard gulden binnen te halen. Gevoegd bij het miljard gulden dat Stork bezit kan zo een aardige oorlogskas ontstaan. De bedoeling daarvan is dat Stork en IM – over een nieuwe naam en de locatie voor het nieuwe hoofdkantoor wordt nog nagedacht – daarmee alleen nog investeren in bedrijven waarmee ze in de Europese top-vijf kunnen komen.

CAHIERwww.nrc.nl

    • Marc Serné