Euro mede door Docomo hoger

De euro is vandaag op de Europese valutamarkten heel licht gestegen. Omstreeks het middaguur stond de Europese munt op 0,8969 dollar vergeleken met een slotkoers van 0,8925 dollar gisteren.

De stijging zou vooral te danken zijn aan de handel in Azië en in de Verenigde Staten. Volgens valutahandelaren heeft het Japanse mobiele telecomconcern NTT Docomo veel euro's gekocht om zijn deelneming in KPN Mobile te financieren.

Over een eventuele interventie door de Europese Centrale Bank, een interventie die de euro in koers zou moeten opkrikken, zei gisteren de Portugese minister van Financiën ,,dat dit instrument bestaat en beschikbaar is''. Portugal is momenteel voorzitter van de EU; de Portugese minister trad gisteren op als woordvoerder na afloop van een bijeenkomst in Brussel van de veertien EU-ministers van Financiën.

De elf ministers van de eurozone (drie EU-lidstaten doen niet mee aan de euro) zeiden gisteren in een gezamenlijke verklaring: ,,Wij delen een gemeenschappelijke bezorgdheid over het huidige niveau van de euro, dat niet de sterke fundamenten weerspiegelt van de eurozone.''

Sinds zijn introductie op 1 januari is de Europese munt met bijna een kwart in waarde gedaald tegenover de dollar en nog meer tegenover de yen.

Gisteren hebben de veertien ministers van Financiën van de Europese Unie bij wijze van hamerstuk besloten tot vergroting van de reserves van de ECB. Het besluit betekent volgens een woordvoerder van de Nederlandsche Bank dat de ECB straks bij de centrale banken van de lidstaten geld kan opvragen om de reserves van de ECB tot maximaal 100 miljard euro te verhogen.

Nu bedraagt die ECB-reserve 50 miljard euro, waaraan de Nederlandsche Bank vijf procent bijdraagt. Eigenlijk is dat 4,27 procent, maar omdat geen veertien maar elf EU-landen aan de euro meedoet, betalen de landen van de eurozone de facto méér om op het bedrag van 50 - en straks 100 - miljard euro uit te komen.

Volgens de woordvoerder van de Nederlandsche Bank vanmorgen heeft deze uitbreiding van de reserves van de ECB niets te maken met geruchten dat de centrale bank overweegt in de markt te interveniëren. Het plan tot verhoging is al een jaar oud, zei een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Den Haag vanmorgen.