Einde Noorse stakingen na forse loonsverhoging

De grote landelijke staking die vorige week woensdag in Noorwegen uitbrak is voorbij. Werkgevers en werknemers hebben vandaag een nieuw sociaal akkoord gesloten, waarna de stakers onmiddellijk aan het werk gingen. Dat gebeurde vlak voor het ultimatum van de vakcentrale afliep, die had gedreigd de staking uit te breiden naar andere sectoren van de marktsector. Het nieuwe akkoord moet nog worden goedgekeurd door de leden van de bij de vakcentrale aangesloten bonden.

De staking die met name de auto-onderdelenindustrie trof, hield het gevaar in dat de Europese autoindustrie voortaan de Noorse leveranciers links zou laten liggen. De Zweedse autofabrikant Saab was al genoodzaakt gisteren zijn productie in Zweden stil te leggen wegens gebrek aan onderdelen uit Noorwegen, terwijl de Duitse autofabrikant BMW had gedreigd voorgoed naar andere leveranciers uit te zien.

Uit het nieuwe sociale akkoord blijkt dat de werkgevers de vakbonden aanzienlijk tegemoet zijn gekomen. In plaats van de 0,75 Noorse kroon per uur extra (bijna twee dubbeltjes – wat een reële loonstijging inhoudt van twee procent per jaar) krijgen de werknemers nu het dubbele: 1,50 kroon, terwijl de laagstbetaalden er zelfs 3,50 kroon op vooruitgaan.

Het eerder gesloten sociale akkoord was bijna twee weken geleden door de achterban van de vakbeweging weggestemd, ondanks de extra vakantieweek die vanaf 2002 was bedongen. Die afwijzing kwam voor vakbondsvoorzitter Yngve Haagensen toen als een grote verrassing.

Vandaag zei Haagensen dat de vakbeweging gedurende de hele staking in het diepste geheim contact heeft onderhouden met de werkgevers om een nieuw akkoord te sluiten.

De nu overeengekomen loonsverhoging deed in Noorwegen vandaag onmiddellijk de vrees voor meer inflatie aanwakkeren.

De staking trof behalve de belangrijke industrie van auto-onderdelen ook de olie-industrie (Noorwegen is de grootste olie-exporteur ter wereld na Saoedi-Arabië), hotels, kranten, het wegtransport, bierbrouwerijen, de ferries in de fjorden, de bouw en sommige particuliere veiligheidsdiensten.

Hoe groot de directe economische schade is die de staking heeft veroorzaakt was vanmorgen nog onduidelijk.

Het Noorse persbureau NTB meldde vandaag dat de werknemers in de auto-onderdelenindustrie bereid zijn ook in nachtploegen te werken om de opgelopen achterstand in te halen.