Doek Monet geveild voor 50 miljoen gld.

Een schilderij van de Franse impressionistische schilder Claude Monet uit diens serie Waterlelies is gisteravond op een veiling bij Christie's in New York verkocht voor 20,9 miljoen dollar (ruim 50 miljoen gulden) aan een anonieme bieder. Het was het hoogste bedrag dat werd betaald op de avondzitting van een veiling van impressionistische en post-impressionistische schilderijen die in totaal 350 miljoen gulden opbracht.

Monet schilderde het doek in 1906 in de tuin van Giverny. De opbrengst is geen verrrassing. Experts hadden de opbrengst al geschat tussen de 20 en 25 miljoen dollar. In november 1999 werd een ander doek van de Waterlelies nog verkocht voor een recordbedrag van 22,5 miljoen dollar. De verrassing van de eerste avond van de veiling, die vandaag wordt voortgezet, was L'homme au balcon, boulevard Haussmann van Gustave Caillebotte dat voor 14,3 miljoen dollar (35 miljoen gulden) naar een anonieme koper ging. Het schilderij, dat een eenzame man op een balkon voorstelt met Parijs op de achtergrond, wordt beschouwd als een van de beste werken van deze Franse schilder. Het recordbedrag voor een Caillebotte lag tot gisteren op ruim 2 miljoen dollar. De veiling is rechtstreeks op internet te volgen via www.christies.com.