Crisis in bestuur gemeente Ouderkerk

J. de Boe (CDA) is vanmorgen teruggetreden als burgemeester van Ouderkerk. De twee wethouders van de Zuid-Hollandse gemeente denken ook aan opstappen. J. Noorland, tot vorige maand burgemeester van Dordrecht, is inmiddels benoemd tot waarnemend burgemeester.

De Boe was burgemeester vanaf april 1998. Hij kwam terecht in een gemeente die worstelde met de naweeën van de Gouderakse milieuaffaire. De bodem is in het kerkdorp ernstig vervuild en wordt voor 60 miljoen gulden gesaneerd. De daarmee verband houdende schoonmaak van de Hollandsche IJssel slokt ook een groot deel van het gemeentebudget op. Ouderkerk is dan ook al jaren een zogenoemde artikel-12-gemeente die door geldproblemen onder streng financieel toezicht van het rijk staat.

Volgens de vier fractievoorzitters in de Ouderkerkse gemeenteraad was De Boe niet in staat het hoofd te bieden aan de bestuurlijke en ambtelijke problemen die ontstonden door de penibele financiële situatie. Hem wordt gebrek aan besluitvaardigheid verweten. Fractievoorzitter J. Baas (SGP): ,,Het is onvoorstelbaar moeilijk om met deze burgemeester te werken. Ik wil niets afdoen aan zijn kwaliteiten, maar hij wikt en hij weegt en hij neemt maar geen beslissingen. Terwijl er soms toch echt knopen moeten worden doorgehakt.''

De Boe kreeg ook kritiek omdat hij niet in de door hem bestuurde gemeente ging wonen, maar in het Zeeuwse Poortvliet bleef. Baas: ,,Het is iemand die in een ivoren torentje zit. Bijna niemand in de gemeente kent hem, terwijl een burgemeester toch aanspreekbaar moet zijn.'' De provincie Zuid-Holland spreekt in algemene bewoordingen over ,,verstoorde persoonlijke en bestuurlijke verhoudingen'' en over een burgemeester die mede daardoor er niet in is geslaagd de gemeentelijke problemen op te lossen. De Boe zelf sluit zich daarbij aan en weigert nog wat aan die visie toe te voegen.

Om het ambtelijk apparaat te herstructureren wordt binnenkort een interim-manager aangesteld. Waarnemend burgemeester Noorland heeft van Commissaris van de Koningin Franssen de opdracht meegekregen om nog dit jaar te onderzoeken of de gemeente Ouderkerk zelfstandig kan blijven.